101 съвета за ораторски умения

ораторски умения

101 съвета за добро представяне и ораторски умения

Залата е изпълнена с много и непознати хора, а на вас ви предстои да покажете своите ораторски умения. Време е за изнасяне на първата лекция.

В очакване да чуят постиженията на фирмата или вашия проект, аудиторията е затаила дъх и така „пропиващата“ тишина, сякаш издава всеки удар на сърцето.

Познато, за много от нас!

Какво да направим, на така важната и първа презентация? Как да се представим по-блестящ начин и възможно, без нито един гаф. Над тези въпроси, избрахме да се спрем, търсейки мненията на специалисти, психолози и управлението на човешкия ресурс.

Най-важно умение е убедителното излъчване

Помислете за миг за всеки един ‚оратор“, който с нещо някога ви е спечелил. Сетете се и за всички онези, които са ви карали да се прозявате и чак да примижавате с очи в символ на скука и отегчение. Със сигурност първите са излъчвали топлина, енергичност, позитивизъм и авторитет, а вторите са се държали надменно или са били нервни. Говорете, пред вашата публика, по начина, които ще ги докосне и впечатли. Приемете ги като приятели, които са дошли да ви подкрепят.

Проучете предварително обстановката и публиката

Казват, че късмета спохожда само добре подготвените. Ето, защо проучете мястото, на което ще изнасяте лекцията. Запознайте се с хората. Така няма да са напълно непознати за вас, а с проверка на залата, може да вмъкнете, някоя и друга промяна. Това ще е от полза, ако нещо не ви кара да се чувствате удобно за важното събитие. Направете тренировка у дома и пред огледало на цялата реч, която трябва да изнесете.

Външният вид и поведението са част от Вашите умения

Те имат решаваща роля за добрата презентация. На подобно важно събитие, никога не отивайте с чисто нова дреха, от която сега сте отстранили етикета. Това ще внесе несигурност у вас и ще събуди други мисли у околните (ако узнаят). Изберете облекло, което ви кара да се чувствате във ваша втора кожа и на което имате изцяло доверие. В никакъв случай, не си играйте по време на презентацията с предмети – химикал, кламер и т.н. Поддържайте зрителен контакт с публиката. Ако се притеснявате от погледите им, не се фокусирайте на конкретна личност. Поглеждайте към всеки от тях, без да се задържате. По този начин, ще ги накарате всеки от тях да се почувства значим и ще спечелите доверието му.

Броенето помага

Ако вече сте на подиума не започвайте веднага да говорите. Нагласете микрофона, усмихнете се, бройте до три и едва тогава започнете с лекцията (речта, презентацията, представянето). В първите 10 минути, публиката решава дали речта ви си заслужава или е безполезна. За да грабнете вниманието, разчупете леда по нетрадиционен начин. Може да разкажете някой анекдот, да споделите впечатление или да посочите някоя статистика. Добри идеи може да почерпите и от филма „Up in the Air“ с участието на Джордж Клуни в главната роля и по едноименния роман на Уолтър Кърн.

Доброто впечатление

Винаги поздравявайте хората при влизане. Не забравяйте значимостта на ръкостискането, а то задължително трябва да е кратко и енергично. Кимване с глава също върши работа, когато хората са десетки. Ако не ви предложат ръка, предложете вие, въпреки, че може да сте от женски пол. Винаги се усмихвайте и запазете неутрално изражение докато говорите. На шегата отвърнете подобаващо и с доза остроумие. Ако отивате на събеседване за нова работа не говорете прекалено. По време на влизане в залата е изключено (могат да ви сметнат за напрегнати или нервни) Тук може да видите за 3 типа, според устойчивостта на нервите. Проведете предварителни тренировки, за да не се преставате по време на важното събитие. Така няма да изглеждате, много нетърпеливи или твърде уплашени и отчаяни.