11 причини, които ще те накарат да пиеш бира

10 причини, които ще те накарат да пише бира

Всички помним рекламата на Каменица и мотото, което съдържа: „Мъжете знаят защо“. Аз пък ще добавя и жените могат и трябва да пият бира, но важното тук е: „Кога, как и с кой“.

Стига шегички, нека ви изредя поне 11 полезни причини да пиете бира!

…И не защото е разгара на лятото и не защото тече Световното по футбол, а защото наистина бирата е полезна.бира за мъже

 1. Бирата ще ти даде по-дълъг живот!

Умереното пиене е добро за вас и бирата е добра с умерено пиене. Всеки знае, че ако пиете твърде много, не е добре за вас. Според многобройни проучвания, умерените пиячи живеят по-дълго и по-добре. Бирата е с по-ниско съдържание на алкохол от останалите спиртните напитки. Както старият радикал Томас Джеферсън казал: „Бирата, ако се пие с умереност, омекотява темперамента, поощрява духа и здравето.“

 1. Бирата е изцяло естествена

Някои неща ще ви кажат, че бирата е натоварена с добавки и консерванти. Истината е, че бирата е толкова естествена, колкото портокаловият сок или мляко. Бирата не се нуждае от консерванти, защото има алкохол и хмел, които са естествени консерванти. Бирата се „обработва“ по-добре от хлябът. Той се готви и ферментира, след което се филтрира и опакова. Същото може да се каже и за ”Heineken“.

 1. Бирата е с ниско съдържание на калории, ниско съдържание на въглехидрати и няма мазнини или холестерол.

За изцяло натурална напитка бирата предлага сериозни възможности и се числи към многото нискокалорични храни. Дванадесет унции от Гинес имат същия брой калории, като 12 унции обезмаслено мляко: около 125. Това е по-малко от портокалов сок (150 калории), което е почти същото като стандартна чаша с бира. Ако бирата ви е единственият източник на хранене, ще трябва да пиете всеки час, за да достигнете препоръчителната дневна доза калории (от 2000 до 2500). Единствените природни напитки с по-малко калории от бирата са обикновеният чай, черно кафе и вода. Разбира се, бирата се зарежда с въглехидрати. Средната бира има около 12 грама въглехидрати. Американската препоръчителна дневна доза е 300 грама въглехидрати в стандартна диета с 2 калории. Добре е да знаете и че бирата няма мазнини или холестерол. Дори обратно на очакваното:

 1. Бирата подобрява холестерола

Бирата не само няма холестерол, но може да подобри холестерола в тялото ви. Всъщност, пиенето на бира редовно и умерено ще наклони съотношението на HDL / LDL холестерола по правилния начин. Мощността на бирата изплаква системата и поддържа нивата на HDL нагоре. Според някои проучвания само една бира на ден може да увеличи HDL с до 4%.

 1. Бирата помага да се охладите

Социалните аспекти на умереното пиене са солидно полезни за вашето здраве. С други думи, да се измъкнем от време на време и да се отпуснем с приятели за няколко бири си е добро оправдание.

 1. Бирата има много витамини от група „В“

Бирата има високи нива на витамини от вида B, особено фолиевата киселина, за която се смята, че помага да предотвратят сърдечни пристъпи. Бирата също има разтворимо влакно, което е добро за поддържане нивата на мазнини. Бирата също може да се похвали със значителни нива на магнезий и калий, в случай че сте планирали метализиране на червата.

 1. Бирата е по-безопасна от водата

Ако сте някъде, където се препоръчва да не пиете от местната вода, местната бира винаги е по-сигурен залог. Това е дори по-безопасно от местната бутилирана вода. Бирата се вари в процес на варене и след това се поддържа чиста, точно през бутилката, която е покрита и запечатана. В нея не се съдържат животозастрашаващи бактерии (патогени), които да живеят в бира. Така че пийте – дори лошата бира е по-безопасна от водата.

 1. Бирата предотвратява сърдечните пристъпи

Ако искате да получите малко повече витамини, бирата има и други екстри за вас. Препоръчваме тъмна бира! Според Американската сърдечна асоциация „няма ясни доказателства, че виното е по-полезно от другите форми на алкохолна напитка“. Едно проучване, направено в британско медицинско списание през 1999 г., посочва, че умереното потребление на три напитки на ден може да намали риска от коронарна сърдечна болест с 24%.

 1. Бирата се бори с рака

В бирата се съдържа нещо наречено ксантохумол – флавоноид, открит само в хмела. Ксантомумолът е мощен антиоксидант, който потиска ензимите, причиняващи рак, „много по-мощен от основния компонент в соята“, твърди д-р Кристобал Миранда от Катедрата по екологична и молекулярна токсикология в Държавния университет в Орегон. Това вещество на ксантомумола е толкова добро, че германците всъщност са произвеждали бира с допълнителни нива.

бира за жени

 1. Бирата за тънка талия

Изследване, направено от изследователи от Университетския колеж в Лондон и от Института за клинични и експериментални медикаменти в Прага през 2003 г., показват връзка между количеството бира и затлъстяването. В повечето от проучванията станало ясно, че хората, които пият бира редовно (и умерено), имат увеличен метаболизъм, тялото им е защитено и абсорбира мазнините. Тук обаче не бива да пропускаме още едно важно доказателство. Смесена бирата с тестени изделия набухва в стомаха, заради количествата бирена мая в нея, а това кара стомаха да се издува. В резултат и при продължително прилагане на вредния навик се образува, т. нар. „бирено коремче“.

 1. Бирата помага да имаме красива и дълга коса

Това е за вас „Момичета“. Пиенето на бира в умерени дози, както сами се уверихте не само ще допринесе за здравето и красивата ви фигура, но и за здрава и бляскава коса. От бирената мая косата расте по-бързо. Има още много храни, които да направят коасата здрава силна и без пърхот. Не е случайност, че маята се препоръчва в много народни маски за коса.

халба бира

 

Е, ако вече сте прочели всички топ 11 предимства за пиенето на бира, то какво повече бихте искали?

 

Нека си кажем наздраве с халба ледена бира!