6 храни, които да ви предпазят от пърхот завинаги

Пърхотът се характеризира като бели люспи, които могат да бъдат многобройни в косата и да повлияят отрицателно на външния вид. По принцип, тези люспи са мъртви кожни клетки от скалпа и могат да бъдат придружени от сърбеж и възпаление.

Няма ясни причини за образуването на пърхот, но се смята, че неправилното смилане на храната може да бъде свързана с това състояние. Макар че има лекарства за сериозни случаи, тук са 6 естествени храни, които можете да ядете, за да се предпазите от пърхот завинаги.

  • Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са богати и косата става здрава от хранителни вещества, които също пречат на развитието на пърхот. Тези семена включват цинк, който е от съществено значение за производството на себум. Последният от своя страна поддържа скалпа здрав и предпазва от изсушаване. Смята се, че неправилното храносмилане на храна може да бъде причина за пърхот, а слънчогледът имат Б комплекс витамини, които могат да дадат положителен тласък на вашия метаболизъм и да помогнат с храносмилането.

  • Джинджифил

Джинджифилът отдавна се използва за подпомагане на храносмилателната система и ще помогне zа обработката на мазнини и протеини. Ако вашият пърхот е проблем свързан с неправилното смилането на храната, джинджифилът може да бъде основен лек за вас. Нещо повече, джинджифилът също има анти-бактериални и противогъбични свойства, които могат да помогнат на други условия на скалпа и да допринесат за цялостното здраве.

  • Папая

Папаята са отлично средство по отношение на здравословните хранителни вещества и съдържат папаин, ензим, който способства за разграждането на протеините. Зелените, неузрели разновидности на папая имат повече съдържание папаин и могат лесно да бъдат включени в салати за здравословна храна. Храносмилателните предимствата на папая могат да доведат до намаляване на пърхот.

  • Чесън

Както джинджифил, така и чесън също се използвани от хиляди години за лечение на различни заболявания. Смята се, че са свързани със сърдечно-съдовите заболявания и при гасене на канцерогени. Въпреки това, неговото съдържание алицин е от интерес за тези, които страдат от пърхот. Алицинът има противогъбични свойства и може ефективно да действа при лечение на кожни заболявания.

  • Нахут

Популярно в субконтинента и Близкия изток, нахутът е богат източник на витамин В6 и цинк. И двете съставки помага в борбата с пърхота и подобряват състоянието на скалпа. Освен включване на нахут в диетата, може да опитате локално прилагането и на скалпа, под формата на паста.

  • Ябълки

Ябълките имат многобройни ползи за здравето и се препоръчват срещу пърхот. Смята се, че една ябълка на ден може да поддържа косата без пърхот.

пърхот

Има определени храни, които могат да ви помогнат да поддържате здрава коса. Разберете кои храни трябва да се ядат и как те се отразят на растежа на косата!