10 нюанса на щастие

щастие

Специалистите го диагностицират като депресия, а ние ще го наречем състояние на духа или само частици, нюанса на щастие. В началото на пролетта и почти до краят й, едно некомфортно чувство обзема много хора.

10 нюанса на щастие

И дори да сме леко скептично настроени има техники, с които можем да постигнем желаното щастие. Максимата на успеха си има своя техника, а в  съвета ще се постараем да ги представим, за да върнат отново усмивката на лицата и да доставят удовлетворение.

Една индийска мъдрост, гласеше, че:

Състоянието на духа се определя от сутринта. Когато станем на въсени, няма как да очакваме да ни се случат позитивни неща. Позитивното настроение ни зарежда с енергия, а това дали тя ще е позитивна или негативна зависи от нас. Важно е да се наблегне на качествата и положителните черти, а само по този начин може да се изгради и високо самочувствие.

Забелязали ли сте, колко важни са дребните неща за околните

Мил жест, блага дума, усмивка или дадено предимство на пътя са достатъчни, за да ни направят и нас щастливи. Какво тогава остава за жест на благотворителност, да направиш подарък или да дариш някому миг радост.

Не на лошото настроение – независимо дали вие или ваш близък е изпаднал във временно лошо настроение, не бива да забравяме, че то е заразно. В единият случай може сами да си помогнете, като се постараете да не съсипва денят ви, а в другия момент може да помогнете на ближните.

Благодарност към всичко и всички

Важно е да оценим късмета си, защото човек, често забравя постигнатото, когато вече го е превърнал в мечта. Трябва да си признаем, че нещата не са така лоши, колкото ги оприличаваме … И да се радваме на малкото, за да постигаме голямото. Това не е ли поредният пример за някой от, многото нюанса на щастие.

Стресът и паниката са едни от най-мощните оръжия унищожаващи щастието.

[bctt tweet=“Стресът и паниката са едни от най-мощните оръжия унищожаващи щастието.“]

Не ги допускайте до себе си или поне да не се превръщат в ежедневие.

Превърнете всеки миг в празник – много от нас се потапят в рутината и моногамието на деня и забравят за малките радости. Огледайте се, та дори движението по улиците, хората, сградите могат да ви се сторят красиви. С каква дума тогава да опишем парка, езерцето или природата?!

Да приемем миналото без угризения

Миналото много често ни носи тъга, дори, когато е свързано с приятни мигове. Не бива да живеем със съжаления, а да оценим постигнатото, преживяното и да се отърсим от мисълта, как биха стояли нещата „Ако“. Само тогава  можем да продължим напред.

Да съхраним свободата си

Всеки си е задавал въпроси от типа: Кой съм; Защо съм на този свят? Какво ще стане след мен? И ако вече сте намерили отговори, то значи съществуването ви е осмислено и стойностно. Ако не, е време е да го направите такова. Това е един от многото нюанса на щастие.

Да намерим смисъл в живота

Смисълът може да е във всичко. Сутрешното слънце, заряда от енергия, която можем да приемем и отдадем на света. Дори предстоящата заплата или пана за почивка, обновяването на гардероба или уикенда след природата….че това са само една малка стотни от всичко, което може да осмисли живота ни.

Да се вслушваме в околните – мненията и съветите на околните често ни доставят не полза, а досада. Опитайте се в такива моменти да си припомните една от онези книги и приказки, в които се разказва за „мъдреца, който казвал само три приказки“, или за книгата на Пауло Келио „Алхимика“, където главният герой черпи поука от всяко премеждие.

Ето и някои любопитни факти за щастието.