10 мита за самостоятелността

самостоятелност

Знаете ли, какво е самостоятелността?

Чувствате ли се по-самостоятелни от вчера? В случай, че се налага да вземете самостоятелно решение, ще се справите ли. Колко често сте мнителни към независимостта си?! Можете ли да променяте вас или околните?!

Истината е, че с раждането си човек се бори с всеки поет дъх, за своята независимост. Едни искат да се чувстват самостоятелни и свободни от рано, а за други самостоятелността буди страх, опасност и дори паника.

Приема се, че човек става самостоятелен в определени ситуации, а кои са те и до колко реални са при вас, може само да гадаем.

Ето, защо избрахме да предложим настоящия тема с тези 10 мита за самостоятелността!

самостоятелността

Според някои, самостоятелността започва, едва когато:

  1. Придобие право да гласува, но това никак не го прави достатъчно отговорен сам да „управлява кораба на живота си“.
  2. Когато сам избира приятели си. Да, но много хора, остават в плена за цял живот на приятелското споделяне и допитване за вземане на важни решения, когато се налага.
  3. Покупка на нов автомобил, до известна степен само. Да, но не бива да се забравя, че самостоятелността е свързана и със спазване на много правила и закони.
  4. Има собствено жилище. Тук не бива да се забравя, че жилището, често е по наследство, а много от родителите обичат да се разпореждат с него.
  5. Сключва брак – само ако потърпевшият сам си е избрал спътник в живота. Когато се вслушва в мнението на родителите, това не е никаква самостоятелност.
  6. Имат деца – да, но у нас е честа практика прехвърляне отглеждането на децата от баби и дядовци. Тогава, за каква самостоятелност говорим?!
  7. Завърши Висше образование, да, но образованието не ни учи на самостоятелност.
  8. Започне работа специалността и открие професията. В този случай не бива да бъркаме случаите, в които се работи по принуда дадено нещо или то е само заради реализация по специалността, която не е била фаворита ни.
  9. Стане шеф – но нека не забравяме, колко шефски кресла са заети от хора, който слушат и вземат решения на база служителите си. Или на един такъв, който винаги е подмолен.
  10. Използва мъдри реплики – колко пъти заимстваме такива от тв. екрана, изказвания на личности на високо ниво или наши идоли?!