5 неудобни въпроси и как да реагираме

неудобни въпроси

Кои са за вас неудобни въпроси?

Усещаш ли, как сърцето ти забива като полудяло, когато някой ти зададе един или поредица неудобни въпроси?! Имаш ли чувството, че те заливат с вряла вода или цялата се изчервяваш при мисълта, как да постъпиш?!

Ако излъжеш рискуваш да те „хванат“, а ако си признаеш, може да загубиш репутацията. И ето, защо избираме тъкмо на „неудобните въпроси“ да се спрем, за да ти помогнем.

Хората е ясно, че не можем да променим, но има и моменти, в които няма как да се избавиш от дадена среща, ситуация и познати.

Как да реагираме на неудобните въпроси

Според специалистите едно от нещата да се чувстваме неловко в дадени моменти е това, че се засяга деликатна тема за нас. Друг е и въпросът, че често се случва да ни зададат въпрос, който не можем да „диагностицираме“ в подтекста.

Често изниква у нас въпроса, дали събеседника е загрижен наистина или всичко е храна за бъдещи сплетни по наш адрес. И докато някои обичат да коментират на ляво и на дясно личния си живот, то за други това е зона „дискретност“.

Дали става дума за семейните отношения, децата, парите, здравето всичко е лична тема. Уловката обаче е в правилният начин на общуване и това, кога и как да отговорим на неудобните въпроси.

Ето и няколко от често задаваните въпроси и подход за различните ситуации:

Кога смяташ да помислиш за дете

Почти винаги в така зададен въпрос, контекста е упрек, а причините за липса на деца в едно семейство може да са много. Независимо дали става дума за здравословни проблеми, финансова нестабилност или неразбирателство, потърпевшият трябва да лавира умело и да намери изход. Имаш право на два отговора, които да се приемат подобаващо. Единият е да отклониш темата, като кажеш, че мислите по въпроса или да зададеш и ти въпрос към въпроса, а другият е да отговориш директно, така, че друг път да не ти бъде задаван подобен.

Откога не си спала с мъжа си

Е, на по-неудобен въпрос, „здраве“ му кажи, но уви, сред приятелки е често задаван. Неговият подтекст е да определи колко е стабилна връзката ти. И колкото и разбулени да са темите по секса, интимността си остава много лично пространство. Благодари на зададените неудобни въпроси, с усмивка или отклони темата с изумление. Попитай директно, как смеят да навлизат в тази зона. Може и да попиташ дали събеседника има проблем, че задава подобен въпрос.

Не те ли притеснява поведението на сина ти

Неудобен е въпроса, защото поставя под съмнение, както интелекта на детето ти, така и теб самата като възпитател. Оправда детето подобаващи и покажи, че нямат право да се месят във възпитанието ти. Може да направиш и сравнение с бащата, с дъщерята на събеседничката или с образованието на днешно време.

Изневерявала ли си на мъжа си

Въпреки, че живеем в сват на равноправие, мъжете все са помилвани и оправдавани, щом стане дума за изневяра. Ако получиш такъв въпрос, направи се на разсеяна, независимо от отговора: „Наистина ли има жени, които изневеряват на мъжете си“; „Имам много приятели, както жени, така и мъже“; „Отлично се разбирам с мъжете“.

Няма ли да отслабнеш или да спреш цигарите

Това са два неудобни въпроса, но който и от тях да бъде зададен, не е никак приятен, особено, ако е болната ти тема. Причините може да са в лоши навици или здравословни проблеми, но не е нужно да ги изтъкваш. Отговори лаконично или дори се пошегувай: „От здравното министерство ли питат?!“.