5 любопитни факти за щастието

щастие

Брачките показват къде са били усмивките “ – Марк Твен.

Що е то щастието ?!

А, вие имате ли много бръчки ?! Това разбира се, в това число някои най-нови научни открития в областта на щастието и това, което кара хората да се чувстват по-щастливи от живота.

Ето и 5 интересни факти за щастието, за които не знаете:

  • В понеделник се усмихвахме много по-трудно – до това заключение достигнаха учени, след проведена анкета. Оказва се, че много от участниците признават, че на първия ден от седмицата им е невъзможно и трудно , дори в 11 часа да се усмихнат. Същото изследване показва, че половината от анкетираните са закъснали за работа в началото на седмицата и са категорични, че са непродуктивни. Изследователите потърсили начин да разберат кои ще накарат тези хора да се чувстват по-щастливи в началото на седмицата и се оказва, че това са телевизионни, секс, онлайн пазаруване, шоколад, грим или планиране на почивка.
  • Наскоро стана ясно, че Холандците и Датчаните са носители на гените на щастието. Изследването е направено от англичани, работещи в университета в Уруик. Американци също са потомци на Щастливците и пришълци от Холандия и Дания, а проучванията разкриват, че нивата на серотонина в мозъка са надвишени. Сравни с много други нации се оказва, че датчаните са много по-редки носители на късият вариант на гена, който свързва лошия стил с чувството на недоволство в живота.
  • Градинарството прави хората по-щастливи – прекопаването на градината или саденето на цветя, както и грижата за саксийните растения, кара хората да са по-щастливи. Това показват данни от британско проучване. То е било направено сред хора с различни професии, но само за градинарите и са хората, отглеждащи и продаващи цветя станало, че са истински удовлетворени. Запитването е направено от 1500 души, а 80% признават, че не изпадат в депресии, нямат черни мисли и имат градини или цветя в дома.
  • Прегръдката доставя хормона на щастието – учени от Калифорния стигнаха до извода, че прегръдката с любим човек, провокира производството на допамин, окситоцин и ендорфин. Те от своя страна зареждат мускулите ни с енергия, включително мозъка. Комбинацията коктейл от хормони помага за по-жизнени, щастливи, забавя стареенето и ни кара да растем по-бързо.
  • Левичарите са по-щастливи в леглото – се оказва, че хората, които се хранят и пишат с лявата ръка имат по-добре развита фантазия, което им позволява да достигнат до повече удовлетворение в леглото. Изследването е направено между 10 хил. доброволци, от които 86% са признали за щастливи, а само 14% са правилни и негативни страни.

щастие