Пролетни алергии и как да се справим с тях

пролетни алергии

Пролетта е един от най-любимите сезони за мнозина, но за някои е свързана с много неприятни усещания, а именно характерните за това време пролетни алергии.

Причинител на пролетни алергии е поленът

Той е съставен от малки частици, които растенията отделят. Веднъж попаднали във въздуха, тези частици лесно се вдишват и създават редица проблеми у някои хора, тялото им започва да отделя антитела. Тези антитела, обикновено се борят с бактериите и вирусите. Когато антителата „нападнат„ алергените, тялото отделя хистамини в кръвта. Хистамините са причина за появата на симптоми като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица и други.

Месец май е пикът на пролетните алергии

В този сезон, започват цъфтежът на дърветата като брезата и тополата. Те са основни дразнители на лигавицата на очите и носа. Причината за обострянето на алергичния конюктивит, синузита, сенната хрема и алергичната астма са породени именно от тях. За да се минимизира вредното въздействие на алергените може да вземем определени мерки.

Специалистите съветват, хората с алергия към цветния прашец да съкращават престоя си навън. Това е особено важно при сухо и ветровито време. Точно тогава растителните частици се вдигат във въздуха и лесно попадат в очите и дихателните пътища.

Препоръчително е, да се носят шапки и очила, които да предпазват очите. Необходимо е, също след прибиране у дома дрехите задължително да се подменят и ако е възможно да се взема душ. Честата промивка на носната лигавица с натриев хлорид, помага за отмиването на алергените и облекчава дразненето на лигавиците. В затворените помещения, вместо да се отварят прозорците – въздухът може да се освежи и с помощта на климатик.

Природни средства за борба с алергията:

Изследвания показват, че приемът на:

Магданоз помага много в борбата с пролетни алергий. Той съдържа кверцетин, който е естествен растителен химикал и намалява хистамините.

Лукът, чесънът и ябълките – са богати на кверцетин, а оптимален ефект се постига с добавяне на витамин С.

Листата от коприва потушават възпалението, помагат за придобиването на толерантност, но прясната билка не се приема много продължително, тъй като изчерпва калиевите ни запаси.

Консумация на бъз (бъзак) – помага, както в борбата с грипа, така и за облекчаване на алергичните прояви, благодарение на наличните си флавоноиди.

Консумация на ананас ензим – допринася за облекчаване на симптомите за пролетна алергия. В него се съдържа така наречения бромелин, който намалява дразненето на лигавиците.

Компонентите на есенциалните мастни киселини като ЕРА и DHA- те са противовъзпалителни средства, полезни при профилактика на сърдечно – съдовата система. Те също така имат благотворен ефект, върху холестерола, овлажняването на кожата, чревната функция и сенната хрема.

Приемът на рибено масло, в дози 2000-6000мг дневно е препоръчителен за най-добри резултати.

Джинджифилът е подправка, която действа противовъзпалително. Добавянето й към салати и ястия е чудесен завършек и отличен антиалерген.

Гинко билобата облекчава значително състоянието при астма.

Редовният прием на сок от моркови потиска всички видове пролетни алергии.

Естествено, съществува голям набор от природни средства за борба с различните алергии. До тук споменахме една част от тях и се надяваме да са били полезни.

Не трябва да забравяме, обаче и за антихистаминовите препарати, които предлагат аптеките без лекарско предписание. Те също могат бъдат включени в терапията, даже са препоръчителни, за да може по-бързо да се потушат неприятните симптоми на сезонни алергени.

И най-вече един съвет от нас – отдайте се на спокойствие. Проучвания доказват, че хората страдащи от сезонни алергии са подложени на голям стрес. Ако стресът повишава нивата на хормона кортизол, това често води до възпламеняване на алергичната реакция. Добро въздействие ще окажат и няколко минутна медитация или потапяне във вана, както и оптимистичното и положителното мислене.

Съществуват и други видове алергии, една от тях е алергията към студа. Научете повече за нея, чрез линка, който отвежда в темата.