Най-добрите и най-безопасните SPF продукти за деца

SPF продукти за деца

Защитата на детската кожа с избрани SPF продукти за деца е просто необходимост. Последното е вярно, въпреки твърденията, че съществуват и много ползи за тялото на детето от слънцето.

Как да изберем слънцезащитен крем за своето бебе? Винаги ли трябва да се избира максимален SPF в детската козметика? Нашият преглед ще ви помогне и, разбира се ще послужи за оценка на най-добрите.

Най-добрите и безопасни SPF продукти за деца

Нуждите и функционалните характеристики на кожата се променят бързо с възрастта. Всички знаем колко е необходим витамин D за новородени бебета, но в същото време на бебетата под една година или дори по-големи се препоръчва да не стоят на открито слънце.

SPF продукти за деца

SPF защита: от памперса до училище

От раждането до една година най-добрата слънчева защита за децата са сянката и светлите дрехи. И тези условия са напълно осъществими, докато бебето все още не се е научило да ходи. До шест месеца педиатрите съветват да предпазвате бебето от слънцето. Добре е да поставяте шапка с козирка, сенник, чадър или друг вид покривало в автомобила или в количката на детето. Ако погледнете отблизо детската слънцезащитна козметика, ще видите, че някои продукти са одобрени за употреба от 6 и дори от 0 месеца. И това не е случайно. В края на краищата децата бързо започват да седят изправени, да пълзят и престават само да лежат на сянка и в количка. За да се предотвратят изгаряния по уязвимата детска кожа, тя трябва да е добре защитена.

Вижте и темата: 6 опасности от слънцето за децата

Важно!

Купувайте бебешки слънцезащитни продукти само според възрастта. Продуктите с маркировка „0+“ или „от 6 месеца“, както и „от 1 година“ са ефективни, но много нежни: те не съдържат синтетични аромати, оцветители и са създадени с помощта на изключително физически хипоалергенни филтри – производни на цинк или титан.

За едногодишно дете седенето на сянка е проблем. Ето, защо след три години майките трябва да осигурят подходяща защита. Децата не позволяват спокойно да им се нанасят кремове и лосиони с SPF фактори. Те се въргалят в пясъка, влизат често във водата, прегръщат животни и играчки – като цяло, това да се защити детската кожа се превръща в изкуство.

За някой е лесно да намаже малкото бебе с бебешки крем, защото то търпеливо стои неподвижен. Други, трябва да използват само мляко поради по-деликатната текстура и бързото абсорбиране, а за някой най-удобно е да използват спрей, имитиращ воден пистолет. Това е най-лесната и поносима формула за нанасяне на слънчевата защита при хиперактивни или капризни деца. Основното нещо е да покриете очите и носа на детето по време на нанасяне. Наред с различията в методите за нанасяне детските UV кремове и лосиони имат естествени аромати. Едни от тях са с мирис на плодове, други на шоколад или дъвка и т.н. Такива се добавят към слънцезащитната козметика за деца над 3 години, така че защитата на децата да бъде удоволствие.

SPF защита: в младостта

Младежката кожа понякога е дори по-уязвима от бебешката и детската. Хормоналният прилив, понякога неразбираемо провокира неприязън към хигиенните процедури или, обратно, прекомерен ентусиазъм за измиване с неправилни продукти или независими опити за грижи и лечение на акне. Всичко това налага още по-голяма отговорност на родителите. В крайна сметка тяхна задача е да предложат кое лекарство е по-добро. И по-добре за тийнейджърите са слънцезащитните продукти за проблемна кожа без масла в състава, с надпис „некомедогенен“. В края на краищата, те често се появяват не само по лицето, но и по гърба и гърдите.

За тийнейджърките е важно, ако започнат да използват декоративна козметика, да се избира такава с продукти с UV филтри за лятото. И, ако момичетата са лесни за убеждаване в това, че трябва да използват слънцезащитни козметични продукти, то при момчетата всичко е много по-трудно. Много от тях никога няма да размажат крем по тялото си и дори, когато са толкова бели и толкова забележими. Затова най-доброто решение за момчетата е слънцезащитен спрей, който моментално и неусетно се напръсква върху кожата и не оставя следи. Също така мирише добре.

Вижте и по темата: Как да изкараме лятната почивка на слънце и с хомеопатия

Защо да погледнете UV индекса?

SPF продукти за тийнейджъри

Всеки мобилен телефон има вградено приложение за времето. Ако се вгледате внимателно, тогава в допълнение към температурата на въздуха, влажността и посоката на вятъра можете да видите индикатор за UV индекс. Той е разработен от Световната здравна организация специално, за да предупреди хората за опасни нива на слънчева радиация.

Стойностите на индекса варират от 0 и по-високо. Колкото по-голям е броят, толкова по-интензивна трябва да бъде защитата. И така слънцезащитни продукти трябва да започнете да използвате при индекс 4 нагоре. Ако стойността е по-висока от 7-8, освен слънцезащитни продукти, е много препоръчително да покриете кожата с дрехи, особено за децата. Наред с това нивото на UV лъчение може да е безопасно в ясен ден и опасно в облачен ден. Затова е по-добре да се съсредоточите, върху него, а не върху присъствието на слънцето в небето.

Характеристики на SPF защитата за бебешката кожа

SPF (слънцезащитния фактор) е степента на защита, срещу UV лъчите, която козметичният продукт може да осигури. Филтрите, включени в състава му и блокиращи ултравиолетовите лъчи, могат да бъдат химични или минерални (физически). Колкото по-висок е SPF, толкова по-ефективна е защитата. Смята се, че хората от първия фототип, с най-светлата кожа, трябва да използват козметика с маркировка 50+, а за притежателите на най-тъмния, шестия фототип, маркировка 5 ще са достатъчни.

От колко SPF се нуждаят децата?

Козметиката със SPF 30 ще е достатъчна за бебета и юноши. Продуктите със SPF 50+ се препоръчват за ползване при екстремно излагане на слънце – в южните страни през лятото или в ски курортите, където изкачвайки планините, туристите са по-близо до слънцето.

Колко често трябва да актуализирам слънцезащитните продукти на бебето?

След всеки контакт с вода, при всякакви обстоятелства, когато козметиката може да бъде изтрита механично от кожата или на всеки два часа.

Как да отмиете бебешката слънцезащитна козметика?

За бебета – обичайният гел, пяна за измиване, неутрален препарат са чудесен вариант. При подрастващите по-добре е да използват козметика, според типа кожа: с тенденция към повишена сухота – с хидрофилно масло; с прекалено мазна кожа – с подходящ продукт за измиване.

Кои са най-безопасните UV филтри в детската козметика?

Физическите или минералните филтри са най-добрият вариант за чувствителната кожа на всяко бебе. Титанов диоксид, цинков оксид са точно такива. Те служат като механична бариера за слънчевата светлина и буквално ги отразяват от повърхността на кожата.

Предимството на такава защита е, че е подходяща, дори за страдащите от алергии – компонентите не реагират с кожата и започват да действат веднага след нанасянето. Минусът им е в това, че лесно се изтриват от повърхността и изискват по-често актуализиране.