Защо сме уморени от хора, неща и работа, които обичаме

Уморих се от всичко

Психолозите често трябва да работят с различни искания: развод, ниска самооценка, проблеми с детето, неконтролирани емоции, въпроси на самореализация и тогава се питаме: Защо сме уморени от хора, неща и работа, които обичаме.

Все повече и повече се появяват хора, които са социално проспериращи, но дълбоко в себе си недоволни от живота си. Те не разбират, защо буквално са се уморили от всичко в живота. Въпреки, че много от тях имат всичко: добра работа, любящо семейство, добро здраве.

Защо сме уморени от хора, неща и работа, които обичаме

Уморих се от всичко

„Какво да правя? – оплака се младото момиче. – Толкова много исках да стана майка, да домакинствам вкъщи, да съм добра… И, тя роди дете, аз седя в отпуск по майчинство и бавно губя ума си. Уморена съм от живота, заключена, искам да работя, да се развивам, да пътувам. Кажи ми, лоша майка ли съм? “

„Съпругът ми е добър мъж“ – казва друга жена. – Имаме всичко перфектен е в леглото, имаме взаимно разбирателство, общ бизнес. Но колкото по-дълго сме заедно, толкова повече се дразня – всичко в него ме разяжда. Мисля, че спрях да го обичам. “

„Толкова много труд и време изгубих“ – мъж описа ситуацията. – Пет години гърбим, без празници и почивни дни. И сега парите отидоха, клиенти… а, аз съм отвратен. Как да намеря нов бизнес, който да ме вдъхнови? Вече продадох три бизнеса, не искам да правя същата грешка. “

Ако не си дадете почивка – такъв гаф предстой да се случи и с вас!

Всеки от тези хора е следвал зова на душата си, бил е ангажиран с това, което е обичал, живял е със скъп човек, но в същото време се е чувствал уморен, депресиран, не на място.

Дали е вярна приказката:

„Мечтите не са това, което са!“…

… или ние по някакъв начин приемаме да мислим така, защото ни е по-угодно?!

Изградена е аналогия: колкото и да обичате еклерите, ако ги ядем всеки ден – ще дойде момент на насищане. И ако пренебрегнете този сигнал, докато продължавате да натискате педала на газта в себе си, стомахът ни ще започне да се усуква. Това се отнася не само за храна, но и за работа, хобита, общуване. Всички тези хора в даден момент пренебрегват етапа на „насищане“, в крайна сметка започват да се презасищат.

Унищожаване на мита за съдбата

Всички сте чували тази фраза: „Намерете любимия си бизнес – и никога няма да ви се наложи да работите“. И все пак, това има много вариации: с любим човек няма скука и умора; Това, което обичаш, не може да те отегчава; Ако изпитвате негативни емоции – това е сигнал, че вървите по грешен път. Звучи красиво и удобно, но никога не става дума за реалния живот.

В крайна сметка, колкото и да обичаме своите близки или бизнеса, който правим, ресурсите ни не са безкрайни. Можем да се уморим, да се разболеем, да изгорим – Бърнаут. Това е естественият отговор на тялото към загубата на енергия.

Ако в колата ви липсва газ, няма да спорите, че колата е лоша или очевидно не е подходяща за вас. Има само факт – трябва да заредите резервоара. Така е и с човека. Трябва да си починете, да се отпуснете, да възстановите ресурсите си.

Раздразнението е сигнал за психическо претоварване. Забравихте за други области от живота, спряхте да мислите творчески. Вие сте навлезли твърде дълбоко в нещо или някого, загубили сте се… Всичко това е довело до психологическо отхвърляне (естествен механизъм за защита на психиката). Ще продължите да се насилвате – ще се счупите. Ще има тревожност, ще настъпи депресията… ще се появи психосоматика, ще мразите живота си.

Умората от всичко е нормална

Хората могат да се уморят от нещата, които обичат, или от хората, които ги интересуват. Или се сливаме с обектите на страстта, след това отново се прекъсваме и искаме да сме сами, за да смиламе емоциите, мислите и опита си.

Не става въпрос за негативни преживявания, а степен на интензивност на човешки реакции. В един момент толкова много от тях се натрупват, че тялото се нуждае от рестартиране.

Позволете си, да си направите почивки и да си починете от това, което обичате. Без този процес е невъзможно, пълноценно да живеете, нито да се радвате на интимността във взаимоотношенията си. Без това е невъзможно да се намерите истинския смисъл в дейността.

Колкото по-активно се обичате, толкова по-безкористно се показвате на работа или във връзката!

… Толкова по-често трябва да се рестартирате и толкова повече време ви е необходимо за себе си. Това са законите за запазване на енергията.

Защо сме уморени

Какъв е резултатът

Човекът, който иска да намери ново призвание, да открие, че в младостта си е живял по схемата „работа – работа – работа“. Той няма време да се наслаждава на живота и резултатите от своите трудове. С помощта на психолог може да преразгледа своя подход към работата. Може да делегира повечето си задължения, прояви на интерес към скално катерене и да започне да прекарва повече време със сина си.

Така, в един момент удоволствието от живота и работата му ще се завърнат. Така, той ще разбере, че е на мястото си и не иска да промени нищо. Умората няма да си е отишла, но той ще знае как да възстановява ресурсите си.

Младата майка, също може да е пример. Тя може да разговаря със съпруга си, след което да регистрирала детето в детска градина и да започне работа. След няколко месеца ще е неузнаваема. Няма да се оплаква, че вечно е уморена… Няма да й се иска да се откъсва от роднините си, а на всичкото отгоре ще намира време да се грижи за фигурата и гардероба си.

Жената, която се измори от брачния живот и се осмели да се отдели от съпруга си по творчески начин, може да предприеме и някои независими проекти. Наред с това ще има време да се среща с приятелите по-често, да танцува или да практикува йога.

Умората и ситостта не са страшни. Просто трябва да промените нещо, да си починете, да възстановите загубените ресурси. Животът не е равномерен. Моментите на вдъхновение се заменят с апатия, радостта – от тъга, скуката – с възраждане. Това е естественият ход на живота. Спокойно! И с теб всичко е наред!