6 отличителни белега между настинка и грип

Лятото свърши идва есента, а с нея и простудните заболявания и грипа все по-често са неканени гости в ежедневието ни.

  1. Простудните заболявания и настинки не са грип. Това са състояния на организма, при който има общо неразположение, хрема, отпадналост, мускулни болки и рядко леко завишена температура.
  2. Грипът, познат медицински като инфлуенца е заразно заболяване. Той бива причинен от вируса на грип. Може да атакува респираторния (дихателния) тракт от носа, през гърлото и трахея и да достигне до белия дроб.
  3. Грипът е различно от настинката заболяване. Често той поразява внезапно и може да се характеризира със силно главоболие, суха кашлица, драскащи и парещи болки и зачервяване на гърло, запушен нос, отпадналост в мускулите, висока температура.
  4. Простудните заболявания и грипът са често срещани при хора със слаб имунитет или по-точно казано при лица с хронични заболявания, а именно сърдечно-съдови болести, захарен диабет, ракови заболявания, ХИВ — позитивните лица. Също така при лица претърпели скорошни оперативни намеси, кръвопреливане и др. Предразположени към настинки, а също и към грип са и лицата от уязвимите групи, към тях се отнасят деца и възрастни. Закаляване и профилактика, са двете основни неща, които в съчетание могат да спомогнат и дори да избегнат появата на зимната простуда и грипа. Именно тези техни характеристики ги правят така сходни и обясняват, честото объркване на едно с друго заболяване.
  5. За здравето на едно дете, каляването е изключително важно. Закаляването укрепва детския организъм и увеличава защитните сили. Закаленото дете се развива физически и психически по-добре. Това не значи, че детето, няма да се разболее от зимна простуда или грип, но при него заболяването протича по-леко, по-бързо и без усложнения. Второто нещо, а именно профилактиката включва здравословен начин на живот, пълноценно хранене, редовно проветряване на помещенията, избягване на големи групи хора, своевременно откриване и изолиране на болните от зимна простуда и грип.
  6. Не е за пренебрегване и специфичната профилактика на грипа, която включва ваксинирането с противогрипни ваксини преди започването на грипната епидемия, а именно през месеците септември, октомври и ноември.