Живот на колела или всичко за видовете велосипеди

Животът е като каране на колело, за да не загубите равновесие, трябва да се движите напред постоянно, без да спирате“ – Алберт Айнщайн.

Ако обичате спорта и физическата активност, не само, защото са здравословни, но и защото даряват много повече за духа и тялото, то колоезденето е едно от нещата, който трябва да добавите в списъка за ТОП.

Предлагаме ви 5 от най-популярните и употребявани велосипеди, които ще променят живота и навиците ви:Cycling, Cyclingroad cycling 2 road cycling 3 road cycling 4 road cycling 5

Шосеен велосипед – този тип колело не е за начинаещи, само ако не възнамеряват да го карат на добре поддържани пътища. Това са велосипеди за бързо каране, имат тесни гуми, чувствителни колела и аеродинамична позиция за сядане. Поради това те имат компактни и малки размери и не се препоръчват за хора, чийто велосипед е първи или единствен.City bikeCity bike 2City bike 4City bike 3City bike 5Градски велосипед, City bike – това е правилният избор, в случай, че сте избрали да замените градския автомобил с колело. На пазара се предлагат в много разновидности. Градските велосипеди често са оборудвани с предно предаване и превключване на скоростите. Механизмите са защитени от външни фактори и това ги прави много елегантни. Недостатък при тях е тежестта, която често достига 15 кг. Използвани като транспортно средство, това няма да е недостатък.

Trekking bikes 3 Trekking bikesTrekking bikes 7

Трекинг велосипед – това е т. нар. хибридна версия на планинския велосипед, с разликата, че има тесни гуми и големи колела. Може да се отнесе в категория „любителски“ велосипеди, предназначен, както за асфалт, така и за неасфалтирани пътища. Този велосипед има преден амортисьор, широк спектър предавателни механизми и качествени спирачки. Трекинг велосипедите са предназначени за черни пътища и макадамски настилки. Те са идеални за колоездачите, които искат свобода и сигурност, заимствани от планинския бегач и едновременно разчитат на комфорт и удобства за градски условия.Trekking bikes Trekking bike

touring

Туристически велосипед – тези модели велосипеди са тежки и пригодени за голямо натоварване с багаж. Въпреки, че имат всички общи характеристики на останалите типове велосипеди, по което и много са бъркани с всеки един от шосейни велосипеди, планински велосипеди, градски велосипеди и трекинг велосипеди, то в туристическият велосипеди има една съществена разлика. Такава се изразява в рамата, която е от стомана, а не алуминий. Това е предвидено, с цел, когато велосипедистът е на път и се наложи да направи ремонт на превозното си средство, дори в малко селце да намери заварчик. Това определено не е колелото за отдих и туризъм, но пък ще е верен спътник за дълги разстояния и натоварване с много багаж.

Mountain bikeMountain bikeMountain bikeMountain bike

Планински велосипед, Mountain bike – в случай, че това колело ще бъде използвано не единствено за транспортно средство, но и за разходки в планината, то добре е да съобразите гумите. Велосипедът за развлечения и планински туризъм трябва да има дебели гуми и грайфери. Алтернативно на това, ако ще се ползва само върху асфалт и в градски условия, то гумите може да са тънки и без големи грайфери. Предавателния обхват позволява, както развиване на по-голяма скорост, така и поддържане на умерени нива на по-скалисти терени. За колоездене върху асфалт, тези велосипеди са малко бавни, но от значение е поддържането на форма, а не изминатия терен. Важен измерител при колоезденето е изразходваната енергия. Планинският бегач или планинският велосипед е подходящ за градски условия, защото е по-сигурен в пътното движение, въпреки по-малката скорост, която развива.

Който и тип колело да изберете, едно е гарантирано, а то е, че удоволствието от колоезденето не познава граници и няма лимит!