Зелените „стражи“ у дома – саксийни цветя

градински цветя

Зелените „стражи“ у дома

Установено е, че саксийни цветя могат да освежат въздуха в помещенията на около 10 кв. м. Не е за подценяване и, че някои саксийни растения гледани у дома или в офиса имат силен ефект, срещу химичен състав и могат допринесат здравето.

Кои са зелените „стражи“ у дома – саксийни цветя

Често във въздуха се носят трихлоретилен, формалдехида, ксилола, бензола. Тези химични елементи са и в градската среда, а когато са в прекалени количества у едно помещение могат да доведат до главобол, парене на очите, астма и други заболявания.

На помощ идват стайните растения!

Всяко едно от тях поглъща вредните „емисии“ от въздуха и отделя кислород, които е така важен здравето и живота ни. Растенията в стаята могат да неутрализират вредни химични съединения. За най-пълноценни са декоративните цветя.

Ето и една част от зелените „стражи“ във всеки дом и това, с което допринасят комфорта в закритите помещения.

Топ класация на зелените „стражи“ у дома:

  • Кокосова палма – известна е и като плама „арека“. Доказано е, че тя притежава неутрализиращо действие над формалдехида у дома и е овлажнител за въздуха. Най-ценни качества има в студените дни на годината.
  • Бамбукова палма – справя се с елиминиране на вредни токсини от въздуха. За да расте добре иска повече слънце, влага и пространство.
  • Алое вера – бори се с химическите съединения на формалдехида. Много е популярно и често отглеждани растение, заради здравословните му качества.
  • Драцена – известна като „Драконово дърво“. Обича влага и топлина. Има способността да унищожава формалденхид, ксилол, бензол.
  • Сансевиера – известно е и като „индийски меч“. Има изострени и красиво обагрени лиса. Изолира трихлортилена, а за отглеждането си изисква нормални условия без преповиване.
  • Фикус – всички видове и подвидове на фикуса са полезни. Обича много светлина, а липсата на такава води до загуба на листата му. В зимни условия налага поне 18 градуса за отглеждане.
  • Бръшлян – вирее добре на полусянка и не е капризен. Има позитивно влияние над астма и алергии, това е доказано с научни изследвания. В тях е доказано, че растението има способността да поглъща праха от въздуха.
  • Бостънски папрат – известна е със силно действие като формалдехида, за разлика от всички споменати до момента.

Всяко едно от споменатите растения дава възможност за отглеждане в домашни условия, за подреждане на цветарници и създава благоприятна среда на живот. Мощни зелени стражи за дома са още финикова палма, филодендронът, хризантеми и монстерат.