Отглеждане, развъждане и цъфтеж на Петунии

Петуния

Отглеждане на Петунии

Петунии – това са едни от най-привлекателните цветя в летния сезон. Могат да бъдат видени по веранди, балкони, в градини и на первази. Те са лесно отглеждащи се растения и са изключително популярни сред градинарите.

Малките цветчета на петуниите са представени в голямо многообразие от цветове и се разпростират по нашите места. У нас са много отглеждани в саксии, които най-често се разполагат навън.

Характеристики, развъждане и цъфтеж на Петунията

Засаждането на петунии в градините предполага пищни цветни съчетания, които се простират като пъстри, естествени килими.

Характерни белези за петуниите са форма на цвета, който е подобен на фуния и притежава нежен аромат. Цветовете са разнообразни, има ги в бяло, нежно розово, алено червено, тъмно лилаво и турско синьо. Цветните лехи с петунии са подходящи за лятото.

Петунии отглеждани в саксия

Има ги в 4 разновидности, а те са – Petunia superbissima; Petunia hybrida pendula; Petunia hybrida nana compacta; Petunia hybrida grandiflora.

Всеки вид е характерес с нещо сам по себе си; Едни са познати с едри цветове, а други с дребни венчелистчета; Други от тях са в стълбовидна форма, а други поединично. Всичките разновидности на петуниите определят формите и многообразието.

Засаждане на петунии

Всеки вид петунии си има специфики, които трябва се съчетаят с изискванията. Най-често и най-точни описания има на самите опаковки със семена от петунии.

Тези нежни цветя се засаждат в период от януари и до април. Желателна е температура от 15-25°C. Разсажданията се правят в период от май-юни. Разстоянието между всяко насадено стъбло е 3-4см.

Петунията в градина

Избира се светло място и с пряка слънчева светлина. При засаждането им се ползва гребло за разравяне на земята. Ползва се почвена смеска или компост с дебелина от 3см.

Развъждане на Петуния

Петуниите не изискват много и специални грижи. Нуждаят се единствено от редовно поливане, а в най-горещите дни се налага и по-често поливане. Петунията е стабилно растение дори при суша, но не харесва експериментите.

Цъфтене на петуниите

Задължително е увехналите листа на това растение да бъдат отстранявани, с цел да се запази свеж цъфтежа им през цялото лято. За да е по-богата зелената маса на петунията, трябва да се подхранва с азот на седмица-две. След известно време се започва и с наторяване от фосфор и калий, отново на две седмици и до края на цъфтенето. Често при добро гледане петунията цъфти дори на есен, когато бъде прибрана на закрито място.