Здравословен живот по мярка

Здравословен живот

Здравословен живот по мярка!

Отровата е във всичко и няма нищо без нея. Само дозата я прави отрова или лекарство“ – Парацелз.

Здравословен – това твърдение е приложимо не само в медицината и фармацията, но и в практиката, както и щом стане дума за нещо етикирано като: „Здравословен живот“.

Специалистите наричат това „точна мярка“, а такава има във всичко заобикалящо ни. Тя е в храната, мислите, емоциите, действията.

Какво обаче се крие зад точността и кое ни кара да не прекрачваме една или друга граница.

Всеки от нас сам избира къде да постави паралелът, а зад решението да избираме стои именно личността.

Здравословен живот по мярка

В студените дни всеки разумен човек се старае да се придържа към здравословният живот и да се храни спазвайки някакви граници. Много от нас се борят непрестанно с наднорменото тегло, а други цял живот се стараят да не прекрачват определени граници. В резултат, дори дългата зима може да изтощи организма, да отслаби имунитета и да снижи настроението ни.

Здравословен живот:

С почвата на първите слънчеви лъчи се възвръща оптимизмът, оптимистичните планове, мечти и идеята да свалим излишните килограми отново е факт. Стройното тяло и красивата фигура за сметка на свалените килограми не могат да дойдат само за една нощ. Добре е именно тук да се поспрем и да помислим – с бавни темпове може да постигнем много повече. За най-съществено специалистите диетолози съветват да наблегнем на физическата активност. Като начало дори дейност, която ни доставя удоволствие е достатъчна, за да имаме полза. Постигането на всекидневни цели и поставянето на ясни правила може да е далеч по-резултатно от инат, упоритост и мъчения от глад.

Храните, които не са много богати на витамини, сега могат да бъдат заменени с плодове и зеленчуци. Гладуването не е най-добрата стратегия за бързо сваляне на килограми, а тежките диети трябва да ни научат сами да намираме своята точна мярка. Важно е да се научим сами да слушаме тялото си и да се наслаждаваме на това, което му подаваме като храна. Само така може да възприемем и факта, че правим нещо добро за самите себе си.

Ежедневни разходки, бягане, колоездене, туризъм сред природата са част от нещата, които могат да ни помогнат за успешното отслабвана. С марка всичко се постига, смятат специалистите, затова се научете да правите всичко по този начин – хранене, спорт, почивка, работа, задължения и т.н.

Нека стъпка по стъпка изградим сами и моделираме своето Аз, а когато то е трайно насложено в съзнанието ни всяко малко усилие ще ни се струва много по-леко, лесно и приятно. Така пролетта може да ни достави допълнителна щипка енергия, която да е движещата сила към промяната.