Италианският език – пътят от зората до наши дни

италианският език

Италианският език от зората на зараждането до наши дни!

Италианският език е класифициран като един от романските езици. Той се отнася към семейството на индоевропейските езици. Първоначално бил част от латински език и всички романски езици. Според някои твърдения „италианецът“ е първия език напуснал „фамилията“ латински. Не е приеман за универсален, но се е разпространил в региони, извън родната си земя, Италия.

Италианската реч може да бъде чута в цяла Италия!

Тя е, както и в южната част от Швейцария, в островите Сицилия, Сардиния и Корсика, а също и по протежение на североизточния бряг на Адриатическо море. Някои италиански страни също говорят на него. Това е факт, въпреки, че са бивши италиански колонии. Такива са Абисиния, Еритрея и Сомалия в Африка.

Еволюцията на италиански език

Той пройзхожда от латински настъпила при умишлено и спокойно темпо в продължение на стотици години. Това довежда до много различни диалекти на италиански. Всички диалектите са класифицирани като италиански и са доста различни. Така, може да е трудно да се разпознаят като романски език. Сред най-различните версии на италиански се появяват на островите Сардиния, Корсика и Сицилия. Това са региони напълно разделени от вода и сушата, както и на италианския полуостров.

Една група от диалектите в северните и северозападните райони на Италия са известни като Gallo-италиански. При тях е силно изразено влиянието от френския език. Такъв, се ползва предимно на север. Районите около известния град Венеция проявяват още една отличителна диалектна форма на италианския език.

Диалект на италианския

Тосканския диалект е родом от Централна Италия и е най-добре познат диалект за италианския. По време на 14-та и 15-ти век, Тоскана става централна за търговски и дипломатически позиции в Италия, до голяма степен се дължи на огромният растежа на град Флоренция. Тосканският диалект е и този, който най-силно наподобява латински. Това прави благоприятна средата, сред известните италиански политици, философи и писатели от онова време, които обикновено се предпочитали латинския език пред всяка друга форма за общуване. Тези видни членове на обществото, направили тосканския диалект популярен в региони на цяла Италия. Известни писмени работи, като „Божествена комедия“ на Данте и „Canzoniere Petrarca“, разпространяват популярността си в тосканския диалект и на италианския език като цяло. Така самите писания привличат световното признание.

С официалното обединението на Италия през 1861 г., тоскански диалект става официален език на италианския народ. Появата на колективен италиански диалект означава обединение. Това поставя видим щрих и върху политическата сцена, образователната система и икономика на Италия.

Вижте още по темата: Как да научим лесчно чужди езици.