Защо еволюира човешкото тяло

Еволюция на човека

Знаете ли кои части от човешкото тяло са напълно ненужни в наши дни?

Питали ли сте се: Защо еволюира човешкото тяло? Как някои органи остават напълно неизползвани с годините? Защо ни растат мъдреци, щом реално никога не са използвани и защо събираме отрови в безсмислени зони, като апендикса?

Отговорът на въпроса:

Защо еволюира човешкото тяло?

може да откриете точно тук…

Факт е, че има смислено обяснима причина, зад всяка част, която от векове не използваме.

Ето и кои части от човешкото тяло някога са били полезни и нужни, а днес са напълно излишни:

11 части от човешкото тяло, които не използваме днес!

Трети клепач

Може би не подозирате, но всички хора имат „трети клепач“. За да се убедите в това, отворете двата, за които вече знаете и хубаво се вгледайте – ще видите в крайчето на окото, в съседство със слъзния канал третия клепач.

Той е остатък от някогашната „нощна мембрана“, която се наблюдава и в наши дни при гущери, кокошки и акули. Някога е служела на предците да са по-предпазливи, дори докато спят.

Телесно окосмяване

Ако сега борбата с всеки косъм е безмилостна и при жените, и при мъжете, някога това окосмяване ни е служело в студените периоди, за да оцеляваме.

При еволюцията на Homo erectus способността да се поти, била отнета от необходимостта да регулира телесната температура с помощта на окосмяването по тялото си. Днес тази роля е заменена от дрехите…

Синуси

Факт е, че имаме твърде много от тях. Присъствието им се обяснява само с това, че костите, в които се намират синусите, са изградени, с цел за постигане на максимална здравина и минимални количества костно вещество.

Според някои теории, синусите предпазват очите от вътрешното налягане. Според други твърдения те ни помагат да променяме височината и тона на гласа.

Аденоиди

Ролята им е да улавят част от бактериите, които преминават от гърлото в останалата част на тялото. Те са чувствителни и често реагират, чрез подуване и инфекции. Аденоидите нарастват към 4 годишна възраст и след това пак намаляват. При възрастните напълно извезват или са отстранявани с операция.

Сливици

Още едно парче месо, което само знае да се подува и да боли. Сливиците представляват струпвания на тъкан от двете страни на гърлото, вградени в джоб зад небцето. При повечето хора преди 30-годишна възраст биват оперирани.

Опашка

Опашката представлява няколко сраснати прешлена, в наследство от древни времена, когато сме приличали на маймуни. У повечето хора опашката е закърняла, но понякога може да е проява на атавистичен признак.

„Arrector pili“

Чували ли сте за мускул, чиято цел е да кара космите ни да се изправят? Е, в тялото на всеки един от нас имаме такъв и той се нарича Arrector pili. Всъщност този мускул не е сам, а всеки косъм разполага с по един. При животните „накокошинването“ ги кара да изглеждат по-големи и по-страшни. При нас изглежда глупаво, но някога е служело пак за вид защита, перчене, дори наежване като израз на страх.

Мъдреци

В миналото предците ни може и да са сме дъвкали жилаво мамутско месо направо от кокала. Днес обаче при толкова много пасти за зъби, четки за зъби и конец за почистване на устната кухина, едва ли някои се нуждае от мъдреците. Вместо тях, обаче кътниците ни се нуждаят от безупречно обгрижване и внимание.

Апендикс

Според Дарвин, апендиксът помагал на тревопасните ни прародители за храносмилането. Според групата американски учени този човешки орган е убежище за добрите бактерии, а с това и „фабрика“ за възпроизводството им.

Зърната на мъжа

Мъжките зърна съдържат много неврони. Те са извор за удоволствие при правилна стимулация. За тези ерогенни точки обаче малко мъже знаят, въпреки, че по същия начин, както при жените, така и у представителите на силни пол те изпращат в мозъка усещане за наслада както докосвания в зоната на гениталиите.

Мускулите на ушите

Някога, когато сме били полумаимуни, получовеци, мускулите на ушите ни позволявали да чуваме на далечни разстояния, движейки ушите в различни посоки. Подобно на кучето, котката и други представители на животинския свят тези мускулни помагали да ловуваме и да се пазим. Днес обаче това движение е напълно излишно.