Топ 10 неща от модерното съвремие, които ни разболяват

Топ 10 неща от модерното съвремие, които ни разболяват

Щастливци сме, че живеем в тези, а не в онези времена. Така смятат много от нас. Уви, богатствата, охолството, разкоша и всички дадености на съвременния живот ни разглезват до такава степен, че плащаме твърде висока цена. Цената намалена продължителност живота ни!

Топ 10 неща от модерното съвремие, които ни разболяват

Предлагам ви топ списък неща от модерното съвремие, за които дори не сте подозирали, колко много ни разболяват:

Климатици

Безспорен е факта, че с тях и зимата и лятото се живее. Те ни избавят от резките промени в климата на вън, спестяват ни цепенето на дърва и носенето на подпалки за всяко ново зареждане на камина, печка или всеки друг метод за огрев от миналото, но и рязко покачват сметките за електричество. Това обаче не е най-големият им недостатък.

Знаете ли, че климатикът е в топ листата ни с топ 10 неща от модерното съвремие, които ни разболяват, защото освен, че изсушава въздуха и в двата противоположни сезона, което води до дехидратация на кожата и по-бързото й състаряване, климатикът носи множество заболявания. Сред най-популярните, за които вина има са алергии на синуси, очни раздразнения, астми, бронхити и др. Изходът е по-чести профилактики на климатика и повече проветрения на помещенията.

Дограма

Обновяване дограмата в дома е чудесна идея, особено при основен ремонт. Алуминиевата и PVC дограми са част от модерния ни свят. И кой, за да е в крак с тенденциите, кой по принуда, да избере нещо достъпно и ново, запечатва прозорците си с нея.

Дограмата обаче е провокатор на множество заболявания. Дограмата провокира задържане на повече влага, по-трудно проветрения, а от тук заболявания като алергии и астма. Изходът е дървена дограма. Тя е естествена и позволява въздухът свободно да преминава.

Автомобили

Няма да се лъжем. Освен че сме станали роби на автомобилите си – ароматизаторче, автомивка, кожени седалки и пр. плащаме купища такси, прегледи, винетки, застраховки и т.н. Чак да те заболи главата. Пардон, джоба. Това обаче не е най-големият недостатък на лукса да се возиш в съвременна кола. Не е и това, че трябва да сипваш гориво, да доливаш масла и пр.

Проблемът е, че леката кола ни кара да сме мързеливи. Спестяваме 40-50 минути ходене пеша до работата всяка сутрин, но плащаме висока цена. Помислете колко от вас страдат от проблеми с вените, артрит заболявания или болки в гърба и кръста. Е, всичко това ви идва от обездвижването. Решението – поставете си за цел поне в хубаво време да ходите пеша, а автомобилът да остане в гаража или на паркинга за дълги разстояния или в извънредни ситуации.

Fast Foods

Бързата храна изкушава и млади и стари. Тя се приготвя много вкусно, винаги е ароматна, топла и с апетитен вид, но освен, че не доставя полезни вещества и вреди на организма ни. Сандвичи, дюнери, пици, пържени картофки и пр. само запушват артериите ви и издуват стомасите. Те, дори не създават усещане за ситост, а само след 30 минути отново сте склонни да погълнете поредния ход дог.

Решението е да носите винаги по един зрял плод със себе си. Най-добре той да е сезонен, а още по-хубаво с високо съдържание на целулоза, за да ви държи сити за по-дълго. Моркови, ябълки, сливи, дюли, портокали, диня, грозде и др. Изборът остава във вашите ръце.

Хранителни добавки

И щом заговорихме за храните, няма как да пропуснем популярната слава на тяхно височество хранителни добавки под формата на хапчета. За ползите от тях, знаем всички, но какво не подозираме. Хранителните добавки са отлични заместители на храните важни за организма ни, които така и така не си доставяме пълноценно. До тук добре, но знаете ли, че хранителните добавки могат и силно да ви навредят. И, да говоря съвсем сериозно. Много хора се заблуждават, че това са чисто и просто витамини и минерали, но и те могат да бъдат предозирани, ако не са предписани на Вас.

Какво следва, ако предозирате витамин или хранителна добавка. Неизчерпаем е списъкът на вреди, които може да донесат подобни действия. Помнете само едно – организмът изхвърля по естествен начин единствено Витамин С. Всички други предозирани витамини или минерали могат да окажат неблагоприятни и дори с трайни увреждания последици над организма ви. Не си правете шега с това. Решението, винаги се консултирайте с лекар, преди да си само назначите нещо ново за пиене“.

Умните мобилни телефони

Всички имаме смартфони и айфони. Всички сме обсебени от тях, но освен милион приложенията, с които улесняват живота ни самите устройства ни Вредят. Замисляте ли се защо страдате от постоянен главобол. Дори да не говорите много, все „цъкате“ някъде в мрежата. Не е ли така. Умните джаджи увреждат мозъците ни, а от там страдат очите, сърцето, слухът.

Постарайте се поне вечер на лягане да не държите телефона до възглавницата си, а когато имате възможност, може за един час да е седмично да го оставяте и да излизате без него. Ням да изгубите. Повярвайте. И мрежата, и приятелите ви във Facebook, и работата са там и ви чакат.

Компютри, офис техника

Нека си признаем. Колко от вас мечтаеха за работа в офис на бюро, пред компютър. Уви, с годините забелязвате, че не само се променя лицето ви пред огледалото, но и фигурата. Е, това се дължи отново на заседналия начин на живот и позата по 8 часа на ден в седнала позиция. Дано само не седите в неправилна поза, че дефектът може да е непоправим.

Изходът е да използвате всяка минута свободно време, да се изправяте, раздвижвате и при възможност да „избягате“ от офиса. Не в буквалния смисъл, но съвет – излизайте в обедната почивка някъде в парк, където, освен с Витамин D, да се презареждате с чист въздух и кратка разходка.

Работа от разстояние

Нека си признаем – сладка, разглезваща до припадък и мнооого доходна. Който е вкусил от нея, няма как да й изневери. Нека обаче си признаем и, че има недостатъци. Работата в Интернет или от разстояние може да ви направи Асоциални, а от тук депресирани, по-мързеливи, неорганизирани и дори да промени режима ви на живот.

Който го е изпитал ще ме разбере с две думи. За останалите няма смисъл да се мъчат да вникнат. И понеже споменахме най-опасната болест за този от листата ни на ТОП 10 неща от модерното съвремие, които ни разболяват, депресията е най-коварната болест. От нея произхождат всички други заболявания в човешкия организъм. Не позволявайте да ви обземе.

Изходът

Поставете живота си в релси. От вас зависи кога ще лягате, колко ще спите, кога ще работите, колко ще изкарвате. Нека обаче работата ви бъде постоянен доставчик на удоволствие, а не на болести.

Аll inclusive

Няма да си кривим душата всички харесваме да ни угаждат, а кой повече го прави от хотелите Аll inclusive. В тях забравяме за приготвяне на вечери за поне 4-ма. В тях сме обграждани с внимание и ни карат да се чувстваме като важни личности. Е, да, но в тях и често можем да се разболеем от летни вируси и почивката ни да отиде на „вятъра“. Поради големия приток на много и с различни навици хора, се случва така, че по-лесно да се пренасят всякакви зарази и болести.

Летните вируси са едно на ръка, друга опасност, която грози в подобен род хотели и почивки са гъбичките заболявания. Последните се предават в санитарни помещения, басейни, чрез хавлиени кърпи и други аксесоари. Решението – използвайте пластмасови прибори и чаши при възможност, а от дома си носете поне аксесоарите за лична хигиена – кърпи, спално бельо и пр.

Социалните медии

С тях винаги сме в крак с всичко случващо се. Забавляват ни, когато ни е самотно, споделяме с приятели и ни карат да изпитваме емоции. Социалните медии обаче могат да се превърнат и в зависимост.

За онези, които в 90% от времето няма, с кого у дома да споделят, да се радват или да се оплачат, пространствата като Facebook, Twitter, Pintrest и пр. Подобна зависимост може да прогресира в нещо по-сериозно. Решението – потърсете приятели и навън, занимавайте се с интересни неща. Не се подавайте на скуката и самотата!

Интернет

Подобно на въпроса със социалните медии, така и Интернетът като цяло може да се оказва една голяма зависимост.

Работа, хоби, забавления, пазаруване, срещи, приятелства, игри и пр. Всичко това е нашият съвременен свят. И понеже вървим напред, няма как да не сме в крак с него, но опитайте се да защитите себе си и личната си информация (личните данни) максимално добре, за да не пострада егото или банковата ви сметка.

Разчупете погледа си отвъд видимото. Отвъд разкоша и модерното. Едва, когато го сторите ще може да видите реално къде се крият проблемите и как да се справяте с тях в ежедневието.

Надяваме се с тези топ 10 неща от модерното съвремие, да не сме обидили лично някого.

Идеята на статията беше само, с цел да ви предпази от някои вредни привички. И ако някъде там, сред редовете откриете решение за ваш проблем, ще се чувстваме истински щастливи, че с нещо сме допринесли това да се случи!