Защо кръвната група на децата е различна

кръвната група на децата

Знаете ли, че кръвната група на децата може да различна от тази на родителя?

Кръвната група на децата се определя в момента на оплождането. Смята се, че кръвта не се променя през живота. Има няколко кръвни групи, за които австралийския учен Ландщайнер разкрива някои факти:

Той се интересува от въпроса:

„Защо децата имат кръвна група различна от тази на майката“

Оказа се, че всичко зависи от поведението на червените кръвни клетки. Гените носят информация за липсата или наличието на аглутиногени. Това е тази основа на кръвни групи разделена на първа (OO), втора (АА или AB), трета (ВВ или BO) и четвърти (АВ). Първият символ в съединението предполага аглутиноген ако лицето, което получих от майка си кръвна група. Вторият – присъствието на аглутиноген, наследена от бащата.

Да предположим, че родителите са с кръвна група антигени А и В, която е първата. В този случай, бебето ще има същата кръвна група като родителите, защото антигените А или В са навсякъде.

Ако майката е с първата група, а бащата с втората, детето ще наследи гените или на майката, или на бащата.

Ако един от родителите е с втората група кръв, а другият с третата, наследниците могат да имат всяка кръвна група.

В случай, че и двамата родители са с кръвта на четвъртата група, детето може да получи 2, 3 или 4 групи, като в наследственият комплект има два аглутиноген.

Очевидно е, че в повечето случаи, кръвната група се различава от тази на родителя.

Съществуват и някои изключения:

И все пак, може да има изключения от правилото? Оказва се, че в някои случаи родителите с четвърта кръвна група могат да заченат дете с първа кръвна група. Въпреки факта, че кръвта има аглутиногени. Това са непознати причини за науката.

Подобно явление, сред бялата раса е в изключително редки случаи. Феноменът е известен по целия свят като „Бомбай“. Среща се по-често при тъмнокожи хора и индийски потомци. Съществува и диета според кръвната група, за нея може да прочетете като последвате линка.

Кръвната група

Аглутиногемите засягат кръвта и има няколко фактора, които определят кръвната група на детето. При тях не е задължително детето да вземе от биологичните родители кръвна група. Чрез кръвопреливания генетичен модел не може да се промени и това не позволява да настроите новородено бебе според вашата кръвна група.

На планетата от най-разпространените групи са първи и втори вид

При четиридесет на сто от земляните имат конкретна кръвна група. Най-рядка е четвъртата. Неин собственик са само пет процента от населението.

В допълнение към кръвна група се наследява и Rh фактор

Той може да бъде положителен или отрицателен. Универсален донор може да се нарече човек с първата кръвна група и Rh отрицателен, но често се налага преливане на четвърта кръвна група с положителен фактор Rh.