Хемороиди – всеки 50-ти човек на планетата страда

Заболявания като хемороиди са известни от времето на Хипократ. Според статистиката, от това заболяване страда сто и двадесет души, но при лекарят идва само два процента от пациентите.

Хемороидите винаги са свързвани с феномена запек. Можем да кажем, че запекът се превърна в болест на 21 век. Всички храни, които яде съвременният човек, като цяло са рафинирани. Бял хляб, консерви, захар. Липсата на време, и заседналият начин на живот водят до натрупвания в горната част на червата и дебелото черво.

Появата на запек е провокирана от заседнал начин на живот и продължителни периоди от засядане пред компютъра. В допълнение се храним с бързи закуски и нездравословна храна. Връщайки се у дома си позволяваме много храна, злоупотребяваме с алкохол, пушим цигари, засядаме по няколко часа пред телевизора, а след това с пълен стомах лягаме да спим. Вярно е точно обратното твърдение, а именно, че значителна физическа активност също може да предизвика запек.

Спорт и полезни съвети

За да се избегнат проблеми и да се предотвратят усложнения, трябва да използвате прости, но ефективни съвети. Такива са по въпроси, свързани с хемороиди и запек, особено важно правило е аналната хигиена. След всяка тоалетна трябва да се измие аналната област с хладка вода, района да бъде подсушен и натрит с подхранващ крем. Само тази мярка самостоятелно е в състояние да предотврати появата на хемороиди.

Друг аспект за здравето е правилното хранене. Яжте повече зърнени храни. Особено полезни такива зърнени култури като каша, елда, пшеница. Полезно е да се вземе на гладно една супена лъжица растително масло. Хапването на сандвичи трябва да се замести със закуска с кисело мляко, мюсли, плодове и зеленчуци. Полезно са още житните трици и напитки бифитоактиви.

Важно е организма да се изпразни редовно и всеки ден. Когато това е невъзможно е добре да се подпомага с лаксативи и не след дълго процесът на дефекация ще се подобри.

Сутрешните упражнения, разходки, физически упражнения също допринасят за чревната стимулация. Полезно е да се овладее техниката на правилно дишане, коремно дишане по този начин коремната стена масажира дебелото черво при всяко вдишване и издишване.

Ако имате заседнала професия може да използвате за масаж пелерини. Така стола, на който прекарвате целия ден няма да е толкова болезнен.

За лечение на хемороиди помага още отвара от кората на зърнастец. Пие се по 0,5 чаша през нощта. Ефективно срещу хемороиди служат и някои мазила, супозитории. Един добър ефект е дадена кремове, съдържащи хепарин и болкоуспокояващи. Използвайте хепарин, маз два пъти дневно, след изхождане.

Пациенти с хемороиди не бива да вземат горещи вани, да се излагат на сауна. За тях се препоръчват  домашни лосиони и вани с настойки от лайка и невен. Готов лосион можете да си купите и в аптека. Той се използва осем пъти на ден.

За да бъде по-мек столът, използвайте слабително. Вземете две части от мента, валериан корен и плодове от копър. Сместа се залива с вряла вода и се пие една четвърт чаша сутрин и вечер. Отварата трябва да е топла докато се пие.