Защо е важен пълноценният сън

Сънят е приеман за почивка, но наред с тази характеристика, чрез него се задвижват и много други важни процеси. Всяка фаза на съня има съществена роля за нормалното протичане на естествените жизнени функции.

Последствията от некачествен сън са бавно заздравяване на рани по кожата, забавено деление на клетките, забавяне в растежа, отслабване на имунната система, затлъстяване, лоша концентрация, емоционални разстройства, раздразнителност, обща отпадналост и други.

Болест ли е безсънието – хроничното безсъние е заболяване. В 50% от случаите това води до депресия, стрес, тъга, тревожност. Сред другите заболявания, които може да предизвика безсънието са още астма, хипогликемия, лошо храносмилане, сърдечни и бъбречни проблеми, артрит, хипертиреоидизъм, болестта на Паркинсон. При употреба на някои лекарства също се провокира безсъние.

Симптоми на безсъние – когато се повтаря нощ след нощ, медиците я диагностицират като инсомния. Такава може да се прояви като лошо и трудно заспиване или събуждане посред нощ. Най-често е временно безпокойство.

Как се отразява на организма недоспиването – една-две нощи без здрав сън предизвикват сънливост, а от там и раздразнителност. Това води до намалена трудоспособност, а когато тези симптоми зачестят се стига и до по-сериозни заболявания. Липсата на качествен сън води до влошени отношения с хората и редица здравословни проблеми.

Какво пречи за здрав сън – стрес, преумора, тревожност са главните провокатори за безсъние. Сред външните причинители на неспокоен сън са напитките със съдържание на кофеин, алкохол, тютюнопушене, наднормено тегло и липса за здравословен живот.

Как да преборим безсънието – спортът и физическата активност, здравословният живот, някои билки и липсата на преяждане водят до по-добър сън.

Статистиките за безсънието – 1/3 от хората страдат от проблеми със съня. До това твърдение стигнали група американски учени от университет в САЩ. Изследването било направено над група доброволци и 50% от тях сочат едни и същи симптоми на безсъние. За 33% от тях симптомите се повтаряли всяка седмица в последната една година. От кандидатите в проучването 63% от жени и 54% сред мъжете са страдали от безсъние по няколко нощи седмично.