Кафява захар – всичко любопитно за нея

Нерафинираната тръстикова захар става все по-популярна. Тя се препоръчва в диети за здравословно хранене, отслабване и срещу различни заболявания. Каква е истината около нея, защо е кафява и как да я познаем на пазара. Научете сега:

Полезна ли е кафявата захар – да, тя е полезна. В състава си кафявата захар съдържа много повече минерали от бялата захар. Наред с това е богата на витамини от група В.

Вкусна ли е кафявата захар – много диетични продукти са смятани за безвкусни. Това обаче не важи за кафявата захар. В съдържанието си тя има сладък сок, наречен меласата, който в преработено състояние кристализира, а именно той придава уникалния й цвят. Добавяна в напитки кафявата захар подобрява значително вкуса, а опитните кулинари я използват за направата на неповторими сладки изкушения.

Пълнее ли се от кафява захар – стига захарта да се приема в умерени количества не води до напълняване. Добре е още да се знае, че всеки продукт със съдържание на захар води до преумора, в резултат на намалените естествени нива инсулин в организма.

Как да познаем истинската кафява захар – при истинската кафява захар, върху етикета задължително е отбелязано: „нерафинирана“ тръстикова захар. Цената също е критерии за истинността й, а тя винаги е по-висока от тази на бялата захар. Ароматът на истинската кафява захар е специфичен и това също е показател за качеството й. Тя има силен мирис на карамел. Фалшификатите в повечето случай миришат на прегоряла захар.

Как да съхраняваме нерафинирана захар от тръстика – кафявата захар се овлажнява и втвърдява по-бързо от обикновената бяла захар. Не е уместно тя да бъде съхранявана в захарница без капак. Най-добре е да бъде прибирана в стъклен буркан с херметическо затваряне. Дори на такова място не може да се съхранява повече от година. Втвърдената кафява захар може да се остави в съд, който да бъде покрит с влажна кърпа. Така оставена за няколко часа, отново може да е годна за употреба. Друга тактика, която намалява риска от втвърдяване на захарта е с парче ябълка в купата за съхранени.

Любопитни съвети и хитринки с кафява захар –  щипка кафява захар прибавена към соса за ястие или по време на печене на риба придава още по-апетитен вкус, аромат и визия. Оцветяването на водата по време на подслаждане с кафява захар не може да е показател за неистинската форма на такава. Истинската кафява захар има прозрачни, кафяви кристали, които попаднали във вода се разтварят, заедно с цвета си.