Заседналият начин на живот в XXI-ви век

обездвижване и Заседналият начин

Заседналият начин на живот в XXI-ви век

След множество изследвания, специалистите стигат до някои важни заключения, които се оказват и добра предпоставка за справяне със заседналия начин на живот.

Сред тях са Заседналият начин на живот в XXI-ви век и потърпевшите му:

Хората, които спортуват редовно 3 пъти седмично или се занимават с физическа активност у дома страдат и 3 пъти по-малко от сърдечносъдови заболявания.

Хиподинамия

Заседналият начин на живот в XXI-ви век е една от причините за развитие на диабет, остеопороза, депресия, дегенеративни заболявания и аномалии в кръвоносните съдове.

Смъртността

Тя се среща при хората, които не са ангажирани физически е значително по-висока в сравнение на данните засечени при хора, водещи здравословен начин на живот.

Капанът на мазнините

Обездвижването е пряк път към излишно натрупване на килограми и затлъстявания. Мускулите се явяват като капан за мазнините, защото с тяхна помощ се разграждат около 90% от мастните натрупвания в организма. Ако не се натоварват физически, мускулите губят своята еластичност и се превръщат в мастни натрупвания, които складират най-много запаси в областта на корема, задните части, бедрата и ханша.

Програма за справяне с Обездвижването

Редовните физически натоварвания засягащи различни групи мускули и мускулни групи помагат за справяне със затлъстяването и обездвижването. Сред ежедневните анти-обездвижващи дейности са – ходене пеш, изкачване на стълби, сутрешна гимнастика, разходки сред природата, обичайни ежедневни дейности и др. Всяка една физическа активност намалява риска от хипертония и хиподинамия, предпазва от негативните фактори на околната среда и засилва защитните сили на организма.

5 съвета за справяне с Обездвижването

Домашни любимци

Домашният любимец е достатъчно средство за справяне с една чат от ангажимента да се движим ежедневно. Кучето изисква два пъти ежедневно извеждане, а понякога дори бягане.

Ходенето пеш

Дневно се препоръчва да се изминават по 4 км. пеш, което е равно на 45 минути нормално ходене. Това допринася цялостния тонус на организма и подобрява работоспособността.

Масажи

Масажът е чудесен релакс за физическата и психическа отмора. Добре е дори по време на работа да се прилага, а за хората работещи в затворени помещения препоръчително е и излизане навън, в обедната почивка.

Гимнастика

Според специалистите дори 5 минутна гимнастика на ставане рано сутрин е достатъчно енергизираща за деня, а когато бъде съчетана с топъл и студен душ или упражнения по време на сутрешен тоалет, то ефекта е двойно по-голям.

Стягане и отпускане на различни части от тялото

Дори по време на ежедневни задължения като чакане на автобусната спирка, ходене, седене, дори лежане пред телевизора и т.н. може да се изпълняват „скрити“ упражнения. Стягане и отпускане на различни части от тялото може да подбор в голяма степен тонуса им и да оформи области като корем, дупе, бедра, прасци и т.н.

6 упражнения срещу обездвижване, болестта на XXI-ви век

Врат

Мускулите на врата се раздвижват със завъртане на главата в кръг на ляво и надясно по няколко пъти. След това може ритмично да се навежда напред и назад. Изпълнява се бавно.

Раздвижване на рамена

Изпълнява се с рамене на нивото на ушите и кръгови движения на едната и на другата страна.

Китки

Упражнения на китките изискват свиване в юмрук и завъртане наляво и надясно по равен рои пъти.

Кръст и таз

Кръстът се раздвижва с навеждане на торса напред, после назад, след това на ляво и на дясно. Повтаря се отново няколко пъти във всяка посока.

Ходилата

Маршируването е идеално упражнение за крайниците. Махове в страни сякаш изритване на топка, помагат на кръвосъсирването да се предотврати.

Съдречна дейност

Тичане на място, допринася за общия тонус и забързване функцията на сърцето. Понякога и подскоците са чудесни за целта, но трябва да се внимава с положенията и мястото, а също така и да не се претоварват колената.