Заплащането на труда в Европа и у нас

Европа

Еврозоната и въпросите около заплащането на труда засягат все повече хора и у нас. Оказва се, че и до днес някои от темите касаят конкретно заплащането на труд между мъже и жени.

И дори големия брой на завършили образование в университет жени. Цифрите сочат 60%. Въпреки това, обаче се оказва, че стереотипите изграждани с години, както и традициите влияят над избора за образование сред жени и при мъже.

Правейки съпоставки измежду различните държави членки на ЕС и Европа, става ясно и, че 75% са дамите, които работят в сектори на медицина и образование. Тези професии обаче са сред нископлатените, сравнени със секторите, в които работят мъже.

Изниква и въпросът – Защо в България и Европа, като цяло труда на жените е по-ниско платен и защо е така важно да бъде решен този проблем. Някои смятат, че невидимият воал се спуска, точно над кариерното развитие за нежния пол на целия континент.

Значително по-малък е броят на българки, които търсят работа извън България по високи позиции, но това е напълно разбираемо. Сфери като политика и икономика също не са така наситени от представителките на женския пол.

Оказва се, че една част от дамите работещи в Европа са и на непълен работен ден, но това е и напълно обичайно, вземайки под внимание факта, че много от тях се грижат за децата си.

Дори сред еврокомисари и депутати от ЕС въпросът с равнопоставеността и заплащането на труда е сред болните теми, които и днес все още не са открили разумно обяснение. Дори по направени статистики в регионите от Европа и България, става ясно, че икономическата криза преди няколко години е засегнала по-голям брой мъже, но това не обяснява, дори, защо жените остават по-ниско платена работна ръка.

Мерките, които ЕК взема са само част от противодействието, какво в моменти на криза, така и в ежедневните задължения.

Разбира се съществуват и данни, че има много успели жени, които вземат добро заплащане по чужбина, на ръководни постове са и управляват по няколко мъже дори. Уви, това са статистики за реализирали се дами, извън нашата страна. А тя от своя страна и днес е приемана за най-бедната от ЕС и може би от тук произхождат и редица други факти, намиращо отговорите си за пазара на труда, заплащането и съпоставката между мъже и жени, между Европа и България.