Вреди ли силната музика на ушите

Вреди ли силната музика на ушите ни

Дали вреди силната музика?

Тишината в наши дни е „мехлем“ за ушите, на който малко могат да се зарадват. Динамиката на големия град, шума от всички страни, често ни карат да избягаме от цялата стряскаща обстановка с помощта на слушалки за музика.

До каква степен да избавяме вредния шум обаче и какво трябва още да знаем, за да запазим в добро състояние една от така ценните ни способности.

Вреди ли силната музика на ушите и защо са ни слушалки за уши!Вреди ли силната музика на ушите

 

Потърсихме отговори сред изследвания на учени, мнения на специалисти и някои любопитни факти за звука.

Шумовете в заобикалящият ни свят

Колко пъти в последно време се наслаждавахте на шума от течаща река, морските вълни, чуруликането на птици или опияняващите свирни на щурчетата през нощта. Ето, за това говорим. В големия град да усетиш цялата тази магия на природата е почти невъзможно. За сметка на това през деня от всякъде се чуват различни шумове от автомобили, машини, реклами по медия и радиа и често, единственото спасение за всичко това са слушалките за телефон, с които можем да се порадваме поне на любима музика.

Любопитни факти за звука

Вълни с честота повече от 16 херца са известни като инфразвук, а над 20 хил. херца се наричат ултразвук. Някои животни, долавят звукови вълни с по-голяма честота. Така например кучетата чуват звуци с до 30 хил. херца, котките имат слух, който допуска 40 хил. херца, а с най-голяма поносимост към силата на звука са прилепите. Те чуват до 110 хил. херца.

Какво показват статистиките за слуха

Според най-нови открития, които направиха учени от Харвардски университет, начело с професор Ноам Амир, става ясно, че:

Силната музика може да увреди трайно не само слуха, но и други органи!

Слушането редовно на музика над определените за нормални децибели, увеличава риска от пълна загуба на слуха. Това, разбира се, става с времето и с покачване във възрастта. С него се забързва и процеса по стареене. От данни на ЕС, излиза, че между 50 и 100 млн. млади хора между 18 и 30 години се изолират от заобикалящият ги шум с персонален плейър.

Специалистите са единодушни, че всяко нещо, колкото и приятно и полезно да е в прекалени количества вреди.

Максималната допустима сила за ухото на човек е 130 децибела, всеки децибел над нея води до болка в ухото!

Такава може да е внезапен шум от изстрел, експлозия и подобни. До 70 децибела звукът не уврежда човешкото ухо; над 95 децибела и продължително време, води до трайно увреждане на слуха. Шумът с импулсивен характер е най-опасен. Силният шум, над 85 децибела и слушан ежедневно, предизвиква прогресивно намаление в слуха, а в по-редки случай може да се стигне и до пълна глухота. Статистиката показва още, че тийнейджърите слушат  музика в над 85 децибела, което се равнява на иззвъняване на будилник, директно в ухото. Звукът от слушалки с подобна сила травмира трайно слуха!

Вреди ли силната музика на ушите

Изследванията доказват още, че:

Някои плейъри имат способността да възпроизведат шум, равняващ се на силата на звука от излитащ самолет.

Това товари ухото десетки пъти повече, сравнено с хора изложени на постоянен шум в работата. Някои от изследванията стигат до извода, че има плейъри, чиито децибели минават 120. Това се равнява на силата на шума от реактивен самолет.

За най-опасна се смята музиката, която се чува от слушалки и от околните на разстояние 1 метър!

Как да се предпазим от вредите на силния шум

Избавлението от шума и напрежението на улицата за много хора е в слушалките за музика. За да бъдат те достатъчно надеждни и да се грижат за ушите, вместо да вредят на слуха и здравето, трябва да се избират измежду качествени модели, на доказани производители. Над увредения слух влияние оказва не само силата, но и продължителността на звука. Специалистите съветват, музика над допустимата сила да не се слуша. Това е така, защото дори един час дневно, може да доведе до сигурна частична глухота. Световната здравна организация, апелира да се ползват слушалки със специални вградени в тях филтри. Последните балансират нивата на звука.