Ямайка – величие, мечта или реалност

Екзотични кораби на пирати, карибска природа, реге, растафари и необятно усещане за волност. Всичко това свързваме с Ямайка, но какво още има там.

Ямайка е една от големите островни държави, разположени на юг от Куба. Мястото е открито от Колумб през далечната 1494 г. Това е и първият остров, на който пътешественикът стъпва, докато издирва Индия. Докато Ямайка станала, това, което целия свят знае за нея са минали много години и поредица от премеждия.

Jamaica. A national boat on sandy coast of a bay

И дори да не планувате утре да потеглите натам, то добре е да научите нещо ново, любопитно и интересно за това популярно място.

[bctt tweet=“Ямайка, както всяка една страна си има своята история, култура, традиции, музика, вкусове и уникална природа.“]

Дори да не успеем да обхванем всичко, то поне ще направим максимално полезна тази информация:

Port_Royal

Порт Роял – в началото на XVII в. Ямайка станала английско владените и бързо се превърнала в пазар на роби. В южната зона от острова англичаните построили остров, който се превърнал в град Порт Роял. Това място било и любимо за пиратите до 1692 г., когато в резултат от земетресение градът бил разрушен. По-късно градът преминал и през пожари, урагани и ново земетресение (1907 г.), тогава градът бил изравнен със земята. И до днес могат да се видят възстановените стени на английският форт. Днес някогашният най-порочен и най-богат град, често е наричан потънал или подводен град. Днес това място е признато за световно културно наследство и е под егидата на ЮНЕСКО. На това място е добре развит дайвингът и впечатлява туристи от цял свят.

Negril

Негрил – на запад от бреговете на Ямайка се достига до спокойствие и тишина, носещи името Негрил. В този град има много луксозни хотели, предлагащи неповторим лукс, съчетан с естествената природна красота. Плажната ивица достига 11 км.  и е посипана с фин пясък. Тук има множество интересни  пещери, където любителите на подводното гмуркане могат да се разтоварят. Известни са водопадите Мейфилд, където туристите се наслаждават не само на растенията, множеството прелитащи пеперуди и красотата от водопада, но и имат възможността да опитат скално катерене. В близост с Негрил се намира малко селце, носещо името Епълтън. Един от символите на Яамайка идва именно от това място. То се слави с производството на уникален ром.

Montego Bay

Монтего Бей – това е пристанищен град, който разчита на изключителното гостоприемство на местните. Разхождайки се из улиците му може да закупите сувенири и предмети, направо постлани на сергия на земята. Местните специалитети са също голяма атракция за посетителите и вкусът им се помни дълго. В града определено липсва скука. Това място се слави със състезания по голф, реге фестивали, състезания с яхти. Монтего Бей е популярно с разкоша и нощния живот. Самият град сякаш кипи от прилив на енергия и заразява всеки стъпил на това място.

очо риос

Очо Риос – разполага се на брега на северния залив Дискавъри. Той е част от красивата огърлица от заливи, рибарски селца, старинни градове, плажове и много красива природа. В миналото Очо Риос е бил малко рибарско селище, а днес се е превърнал в популярна дестинация. Интерес буди Музеят на регето, паркове, хълмове и водопади. Около това място преминава река Дън. В околността се намира Залива на делфините, където туристите могат да поплуват с прекрасните създания на Карибско море. Говори се, че водопадите над река Дън са така приказно обаятелни, че не е случайност, че много филми са заснети именно на това място. Един от тях е запомнящата се поредица за Джеймс Бонд. Според приказките самият Флеминг (през 50-те год. На миналия век) се мести да живее в Сейнт Мери, северното крайбрежие.

Порт Антонио

Порт Антонио – от това място може да се зърне приказна гледка към сините води на морето и върховете от Сините планини. В миналото хората вярвали, че лагуната е бездънна, а това провокирало създаването на много и различни легенди за това място. Въпреки, че днес се знае, че лагуната има дъно, което се простира на 60 м. и дори да се съдържа малко истина в легендите, то най-добре е да зърнете с очите си това неописуемо красиво място.

Кингстън

Кингстън – това е най-посещаваната точка от Ямайка. В сърцето на Кингстън се намира Музеят Боб Марли. Там е и домът на популярният музикант, а точно в тази обстановка, той създава и три от своите албуми. В музея, посетителите могат да разгледат колекциите от албуми и музиката му, да гледат филм за живота на Марли. Днес на това място има звукозаписно студио. Кингстън не се свързва единствено с музиканта. В миналото градът е бил столица на Ямайка.

Port_Royal_3

Още от Ямайка – освен с ром, който е типична напитка за страната, тя се слави с още една и това е кафето на Сините планини.

aromatic coffee plantations of Jamaica

Ако посетите някой ден Ямайка, не забравяйте да опитате чаша от него. Стъпили върху плантациите, където се прави ароматното кафе, полюбувайте се на екзотичните гледки!