Всичко, от което имаш нужда, когато готвиш карфиол

И до днес изследванията от къде произхожда карфиолът са спорни. Някои смятат, че родината на карфиола е Китай, други приемат Кипър за страната на карфиола, трети се придържат към тезата, че карфиолът е култивиран за първи път от арабите.

cauliflower 8

В някои исторически писмени доказателства се посочва, че маврите донесли цветното зеле в Испания през XII в. До Англия пътувало през XIV в., в Русия станало популярна кулинарна съставка в XVIII в., а в Британия го варили с мляко от XIX в. Британската кулинарна рецепта включва едно цветче сварено в прясно мляко и поднесено самостоятелно в чиния. Днес този стил влиза като чудесен ордьовър и в специалитета на ресторанти с добра репутация по света.

cauliflower 4

Карфиолът – известен още цветно зеле, карфиолът има приятен вкус и е лесно смилаем.

[bctt tweet=“Есента е сезонът на карфиола!“]

cauliflower 8

Той се отглежда заради месестата му сърцевина, наричан „розички“ Карфиолът се използва в приготвянето на зимнина. С него могат да се приготвят разнообразни и много вкусни рецепти.

cauliflower

За какво е подходящ карфиолът – както и да е приготвян на пара, леко сварен, задушен, паниран, запечен на фурна, карфиолът все е вкусен. Той е прекрасен като гарнитура. Ако се свари глава розички на карфиол, залеят се с топено сирене, сметана и галета и се запече на фурна става засищащо ястие.

cauliflower 6

Карфиолът си партнира много добре с различни подправки. Подходящ е за приготвяне на крем супи. Може да се залива с мляко и яйца, от което става вкусен като мусака. Карфиолът може да се добавя, както в зеленчукови супи, така и в местни супи. Месестият зеленчук е идеален за гарнитура към местни, рибни, печени, пържени, панирани и варени храни.

[bctt tweet=“Хранителната стойност на карфиола е 33 калории на 100 гр.“]

cauliflower 5

Как да го обработим преди готвене карфиол – за да се премахнат насекоми и прашинки от цвета на карфиола е най-добре да се остави за 30 мин. в осолена вода или такава с разтворен оцет.

cauliflower 2

Добре е преди самото варене да се начупи на малки цветчета или да се разреже на 4 места. Карфиолът се вари докато цвета омекне, но ако престои в горещата вода може да се превари. Добре е стеблото му да остане плътно, така може да се прецени степента на варене.

cauliflower 3

Съцветията на карфиолът се варят 4-5 мин. Малките кочани на цветовете също трябва да се сварят, за разлика от големия. Ако се опитвате да сварите и него, то гарантирано ви е преваряване на сърцевината с цвят.

cauliflower 10

За да съхраните витамините на карфиола, поставяйте го директно в горещата вода. Ако има дъх е добре във водата на варене да се поставят няколко листа дафинов лист. За да се съхрани белият и свеж цвят на цветчета на цветното зеле е добре във водата да се постави парче лимон.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA