Как изглежда самостоятелният човек

самостоятелният човек

Каква е представата ти за самостоятелния човек?!

Как всъщност изглеждаш ти самия? Една мъдра приказка казваше, че човек има три лица: Едното е това, с което го приема света; Другото е това, което той самия се вживява, а третото е истинската му същност“.

Кай е самостоятелният човек:

Дали е така обаче много от нас все още си задават. Истина е и, че човек се ражда и от самата поява на бял свят започва една вечна борба за самостоятелност.

От бебе, човекът безапелационно подава сигнали за това дали е гладен, дали му се играе, спи или иска да се забавлява. В по-горните години самостоятелността се изразява до голяма степен и във фразата „аз“.

Тук идва собственото Его, което показва, кои реално сме самите ние. Малкото дете, често привлича вниманието на възрастните с репликата: „Виж, какво мога“, „Гледай сега…“ и т.н. с всичко това, то иска да докаже на своите родители колко пораснало е и как самостоятелно се справя с това и онова.

И така годините до мечтания абитуриентски бал идват. Една от честите реплики на мама и татко в този ден е: „До сега беше плътно до нас, но от тук нататък, сам започваш да управляваш кораба на живота“.

Колко често обаче се случва малко след това самите родители да извадят сумата необходима за кандидатстването, да помогнат в покупката на нова кола или Самостоятелно жилище, а всеки млад продължава да се бори за самостоятелност.

Парадоксално, но е факт и, че колкото и да се бунтуват младите и да изричат реплики от типа, че не желаят „техните“ да се месят в избора и решенията им, то дълбоко в себе си тайничко се надяват те да им помагат. А, ако случайно направят грешен ход, то добре е да има, кого да винят.

И докато „колелото на живота“ се върти се оказва, че някои дори на 30+, 40+ все още са зависими от мама и татко или оставят важните решения да взема някой друг.

Как изглежда самостоятелният човек?

  1. Самостоятелност в работата – едва, когато вече си успял да смениш 5-6 работни места и вече „живота“ и екипа така са те „очукали“, че си не „печен“, не „варен“, а просто истински самостоятелен човек.
  2. Откриеш са мия себе си – това не е само новата модна дреха. Тук говорим за истинската ти същност, която те представя такъв, какъвто си.
  3. Да имаш истински и верен приятел, на когото и мълчейки покрай теб да му е хубаво.
  4. Самостоятелност е и тогава, когато човек вземе категорично решение, за дадена връзка, че тя се е изчерпила напълно и това не го кара да чувства вина.
  5. Самостоятелността е и в избора на имен на детето, та дори то да е далеч от това детето да е кръстено на дядо или баба.
  6. Да нарича мястото, на което живее „свой дом“, та макар то да е под наем.
  7. Самостоятелността е когато с мили думи, човек успее да надвие в спора с интимния приятел и го убеди, че е прав, без да оставя сърдита другата страна.
  8. Чува чуждите съвети, но в крайна сметка сам взема решенията.
  9. Търпи критика, без от нея да го боли месеци наред.
  10. Самостоятелният човек е този, който разбира собствените си чувствата си и се бори за собствена позиция.