Всичко за парната баня

парна баня

Какво представлява парната баня?

Съществуват още от древността. При този тип баня характерното е, че се редуват  процедури по затопляне и по охлаждане. Разликата между нея и сауната е, че температурните различия не са така драстични.

Парната баня е подходяща за хора с лошо кръвообръщение. Температурата в кабината е 45 градуса, а влажността на въздуха е 90%. Нагорещената пара идва от нагорещените водни корита. Престоява в парната баня 15 минути. След това тялото се охлажда със студена струя вода.

сауна, парна баня

С какво е полезна парната баня

Заради не много високите температури, имунната система не се стимулира така, както при сауната. Тя създава добро настроение, поради редуването на различни температури се засилва производството на хормона на щастието. Спомага за отстраняване на вроговената кожа. Пречиства организма, спомага за доставянето на по-големи количества кислород до клетките. Спомага и при отслабване, поради горенето на мазнини от (400-600 калории). Подобрява се обмяната на веществата. Лекува бронхиална астма, бронхит, кашлица, катар по дихателните пътища и болки в ставите.

сауна

Какви са правилата за парната баня

Не бива да влизате чисто голи; Не яжте, преди да влезете в парната баня, разрешени са само плодове; Косата най-добре приема маските вътре по време на банята, ето и подходяща маска за косата – 5 с. л. растително масло + лимонов сок, със сместа се масажира скалпа ан косата; След баня може да направите подраняваща маска за лице с белтък, извара, мед и смачкан банан. Нанася се по кожата и престоява 10 минути. След това време се отмива само с вода.