Вредни последици от пропуснатата закуска

закуската

Всички сте чували старата поговорка, че закуската е най-важното хранене за деня. Но колко от вас се вслушат в това?

В опит да намалим приема на калории и следвайки мечтата да бъдем слаби, повечето от нас са склонни да прескочат закуската.

Защо е лошо да прескочите закуската? Как ще ни се отрази това?

Тази статия разказва за сериозните странични ефекти при пропускането закуска и 9 вредни последици от липсата на такава:

  1. Сърдечна атака

Според проучване на учените, хора, които прескочат закуската крият 27% по-голям риск да получат сърдечен удар, отколкото тези, които ядат на ставане от сън. Доктор Лиа Кейхил, която ръководи проучването, казва, че вероятността от риск не е толкова тревожна. Тя също така подкрепя факта, че яденето на здравословна закуска наистина може да намали риска от сърдечни пристъпи.

Хората, които избягват закуската, са склонни към повишена чувствителност към хипертония, което на свой ред води до блокиране на артериите. Това, от друга страна, води до повишен риск от развитие на хронични сърдечносъдови заболявания, включително инсулт.

  1. По-висок риск от диабет тип 2

Учени от Харвардския университет направиха проучване, чиято цел била да се намери връзка между хранителните навици и здравето. 46 289 жени вземат участие в проучване, проведено за шест години. Резултатите от него се оказали невероятни. В резултат на това жените, които избягват закуската, имали по-висок риск от развитие на диабет тип 2, отколкото жени, които консумират закуската си ежедневно. Още в по-лоша позиция са работещите жени, които игнорират закуската. Те крият с 54% по-голяма вероятност да развият диабет.

  1. Пропускът на закуска може да доведе до увеличаване на теглото:

Ако сте на диета и имат навика да прескочите закуската, забравете това веднага. Според резултатите от изследванията върху отрицателните последици от липсата на закуска, хората, които прескочат сутрешната храна, са с по-големи шансове за натрупване на излишно тегло, а това напълно противоречи на диетата. Приемът на закуска увеличава желанието за консумация на пържени и мазни храни. Така вашите гладни угризения ще бъдат по-интензивни и в крайна сметка ще асимилирате всичко, което ядете през деня. Колкото по-високо е гладното ви ниво, толкова по-голямо количество храна консумирате. И това понякога надхвърля препоръчителния дневен прием на калории. Постоянната липса на закуска в крайна сметка ще доведе до наддаване на тегло, а не загуба на тегло.

  1. Отрицателното влияние върху настроението и жизнената енергия.

Според друго проучване, публикувано в дневника, наречено „Физиологично поведение“ през 1999 г., се оказва, че избягването на закуска, може да има отрицателно въздействие върху енергията и настроението. Британският изследователски екип проведе проучване върху 144 здрави хора, които вечер лягали на празен стомах. Групата била разделена на три части. Едната група получи здравословна, умерена закуска, втората група само кафе, а третата група не получи закуска. След това групите били наблюдавани за няколко часа. Според проучването, групата, която не получава закуска, демонстрира най-лошата памет и най-високото ниво на умора. Между другите две групи нямало голяма разлика. Това доказва, че липсата на закуска може да намали енергията и да повлияе отрицателно на паметта.

  1. Риск от развитие на рак.

Липсата на закуска може да повлияе на прекомерната употреба на храна през деня. Това от своя страна може да доведе до затлъстяване. Според проучване, проведено от Cancer Research UK, е установено, че човек, който е с наднормено тегло или със затлъстяване, консумира прекомерно количество храна през целия ден.

  1. Липсата на закуска може да доведе до мигрена.

Хипогликемията е медицински термин, който се използва за означаване на ниски нива на кръвната захар. Липсата на закуска може да доведе до рязък спад на нивата на кръвната захар. Това от своя страна води до освобождаването на хормони, които могат да компенсират ниските нива на глюкозата. Това, от друга страна, повишава нивото на кръвното налягане, което води до мигрена и главоболие. Рискът от заболяването е по-висок, когато прескочите закуската, тъй като това е първото хранене за деня, след почти 12 часа нощно гладуване. Така че, ако искате да се отървете от главоболие, хапвайте си закуска.

  1. Косопад

Храните, съдържащи опасно ниски нива на протеини, могат да повлияят нивото на кератина, да намалят растежа на космите и да причинят загубата им. Закуската е основното ястие на деня и играе важна роля в стимулирането на растежа на космените фоликули. Така че, ако искате да се насладите на буйна, силна и здрава коса и да намалите косопада, трябва да получите богата на протеини закуска.

  1. Влияние върху метаболизма

Ще се движи ли колата ви, ако няма гориво? Риторичен въпрос? В допълнение, имате нужда от закуска, за да дадете тласък на своя метаболизъм. Това е първото хранене за деня. Вие подхранвате тялото си след почивка за около 12 часа нощен сън. Според различни изследвания, проведени за важността на закуската, хората, които ядат на ставане от сън, имат по-високи нива метаболизъм.

  1. Намаляване на махмурлука

Закуската е от полза и когато сте прекалили с консумацията на алкохол. Може да използвате хранителна закуска, за да намалите махмурлука. Здравословната закуска трябва да е богата на желязо, фолиева киселина и други витамини и минерали. Това ще помогне на тялото да компенсира загубата на хранителни вещества. Тя също ще повиши нивото на енергия. Само не забравяйте, че липсата на закуска може да влоши махмурлука, да намали кръвната захар, да причини главоболие и гадене. Затова е необходима здравословна закуска за преодоляване на махмурлука.

Споменатите по-горе странични ефекти трябва да са достатъчно добри, за да убедят всеки трезво мислещ човек в необходимостта от прием на сутрешна, пълноценна закуска.