Несигурността – повод за страх или ново начало

несигурност

Как да се справяме с несигурността и как да сме по уверени?

Ако и вие си задавте този въпрос или търсите поредния бряг на остров в океана, то прочетете по-надолу.

Предлагаме ви 5 тактики като изход в несигурността:

Откажете се от сигурността – тя не е в притежанието или не притежанието на нещо материално, а в начина, по който се справяме с нещата. Никой не знае, какво може да му се случи утре – колко ще трае връзката му или до кога ще е на тази работа. Не е и нужно. Наскоро една героиня във филм, каза, че ако знаем какво ще стане утре или в друг ден, едва ли ще искаме дори да станем от леглото. Но, истинската магия е в това, че когато не знаме сме склонни и да рискуваме. Именно промените, спадовете, изненадите и възходите, правят живота ни приключение. Радвайте се на този миг и не мислете дали ще е вечен. Утре няма да е като днешния ден, защото няма нищо постоянно на този свят.

Запомнете, че всеки миг си има своята красота, а миговете се менят непрестанно.

Не е необходимо да пазим само този миг и да се опитваме да го задържим вечно, днешното познато, защото зад него има неизвестно и любопитно, което ни кара да бъдем живи и утре.

Промяна + не промяна – хаосът около нас е привиден. Цялата бъркотия е част от реда Вселената, а Животът е част от вечен танц и всяко събитие е част от него. Всичко това има смисъл, защото дори, когато чувстваме, че е пагубно, то е част от нещата, която ни се случват. Когато се борим с нещата, които ни се случват и се придържаме към познатото, ние се противопоставяме на живота и естествените събития.

Предварителна нагласа и очаквания – помагат – често у човека е заложено да крои планове и безпрекословно да ги следва. Това в добрия случай не носи разочарования, но ни пречи да видим възможностите пред нас. Често именно те са безценни и по-добри от предварителния план.

Несигурността е и в предварителните очаквания, които ни ограничават, а ако се откажем от тях рискуваме да станем по-изобретателни и гъвкави!

Тогава, сетивата се отварят за новото и различно.

Не на вкопчването – вярата, че някой или нещо може да ни даде стабилност и да ни достави щастие в несигурна позиция. По този начин се отказваме от силата и ставаме зависими и уязвими за околния свят. Сандра Ан Тейлър, психолог по професия съветва пациентите си да подаряват най-сантименталните си предмети на познати хора, на които имат доверие. Так разделяйки се с тях сами ще се уверят, че са в сигурни ръце.

Правете промени всеки ден – малки рискове – отидете на места, където не ходите, минете по нов път за работа, непознат или отдавна забравен, срещайте се с хора, които с различни възгледи, научете за нови религии, философии и теории. Променете навиците си, външния вид, ако е нужно, променете всичко около вас. Като цяло преминете през прага на непознатото и влезте в непозната територия.

Сами ще се уверите, че малките промени вдъхват нов живот, носят радост, развитие, разширяват кръгозора, превръщат ви в по-гъвкави и готови за приключения личности.

Научи повече за мъдростта и несигурността