Вододобив, кладенци и сондажи – любопитни факти

Първият ръчно изкопан кладенец датира между 1858 и 1862 г. За него се твърди, че е най-дълбокият ръчно изкопан в света кладенец и достига 392 метра (1,285 фута). Най-големият кладенеца се намира в Грийнсбург, Канзас и се числи за най-голям в света ръчно изкопан при 109 фута (33 м) дълбочина и 32 фута (9,8 м) в диаметър. Въпреки това, Кладенецът на Йосиф в Кайро, Цитаделата е с размери 280 фута (85 м) дълбочина. Построеният през 1527 г. в Орвието, Италия е на 61 метра (200 фута) дълбочина от 13 метра (43 фута) широк. Последните два са също в топ класацията за най-големи по обем.

Водни кладенци

Водните кладенци могат да бъдат много прости, създадени в неконсолидиран материал с добра структура на отвора, която се състои от закалени точка. В строителството им се използват различни материали за създаване на по-голяма устойчивост. Може да имат бетонни или стоманени пръстени, тръбни секции, ако е необходимо. Понякога се поставя претеглена тръба, която се плъзга и се движи няколко пъти върху него. Когато подземните води се срещат, кладенецът е измит от седименти и в него се инсталира помпа.

Кладенците се делят на две главни групи – ръчно изкопани кладенци и сондажи: http://www.bgdrill.com/cena-kladenci.

Сондажен кладенец за първи път е направен, близо до Йерусалим през 1964 г.

Кладенците обикновено са създадени с помощта пробивни машини, чиято главна роля е рязане. В резултат от действията и се формира отвор, а терминът е известен като сондаж.

Кладенци могат да бъдат разкрити чрез прости методи на ръчни сондажни или машинни сондажи.

Кладенците могат да получават вода от много по-дълбоки нива, отколкото изкопаните кладенци, които най-често са до няколкостотин метра.

Кладенци с електрически помпи се използват в целия свят, обикновено в селски райони и рядко големи населени райони. Има и случаи, в които вода се доставя и до градски райони от частично общински кладенци. Повечето плитки машини сондажи са монтирани на големи камиони, ремаркета или други тежкотоварни превозни средства.

Водните кладенци обикновено варират от 3 до 18 метра (10-60 фута) дълбочина, но в някои райони може да се открият и такива на по-дълбока разстояние под земната повърхност – от 900 метра (3000 фута).

Това са само част от фактите около кладенци от миналото и наши дни. Зад всички тях стоят и хиляди специфики, както по отношение на създаването им, така и на последвалата история.