Избор на място за кладенец

Защо ти трябва кладенец?

Да живееш в къща или вила е невъзможно без вода. Е, когато река или езеро са на разположение и в близост, тогава въпросът за водата е решен от само себе си.

Ако няма сгради, около естествени водоизточници, то като собственикът на имот ще трябва да вземете решение, за това как да се грижите за него. И тогава възниква въпросът:

Кое е по-добре да се изгради – кладенец или сондаж?

Ако нивото на водата във вашия район е на дълбочина от 5 до 15 м, най-добре е да се копае кладенец. Ако е по-дълбоко, то тогава е необходимо да се оборудвате добре.

Избор на място за кладенец

Независимо къде сте определили, че е най-добре да се справите водата трябва да е близо и качеството задоволително. По този въпрос най-добре е да се консултирате със специалист. Но има и други насоки при избора на място за бъдещето на кладенеца, които може да научите от тук: http://www.kladenci.com/brigada-kopaene-kladenec-kladenci.

Варианти за кладенец

Може да разберете от съседи, които вече имат кладенци. Разпитайте, на каква дълбочина теглят вода, какъв тип почва, какви проблеми са възникнали по време на строителството на кладенеца. Позицията в близост до квартал (за предпочитане в по-висок релеф земята площ).

Трябва да се намира най-малко 30 метра от тоалетни, боклук ями, места за животни и други източници на замърсяване на подземните води;

Трябва да се вземат предвид не само възгледите ви към момента, но също така и на структурата, планирани за бъдещето (плевня, сауна, място за седене, и т.н.). Важно е мястото за удобство, разстоянието от планираното място на кладенеца до къщата трябва да е оптимално.

Изкопаването на кладенец трябва да се планира в много сух сезон. Това е добре да е в края на лятото – началото на есента. Тогава трябва да се случва, когато нивото на подпочвените води е най-ниското ниво.