Витамини, минерали и свободни радикали

витамини, минерали, свободни радикали

Витамини, минерали и свободни радикали – кое, как и по колко?!

Токсините в тялото, известни още като свободни радикали, какво представляват те и как влияят на организма ни. Върху тази тема се спряха специалисти по здравословно хранене, диетолози и медици. Следвайки тяхното компетентно мнение се стигна до поредица от тези, доказателства и решения за въпроса – Как да противодействаме над свободните радикали.

В частност – Свободни радикали са вредата от всичко, което поема организма ни – химикали и вредни натрупвания. Те се отделят в кожата и различните органи, а когато станат прекалено много или се застоят водят редица заболявания.

Със свободните радикали, успешно се борят витамини, минерали, хиалуронова киселина, ненаситни мазнини, диметиламиноетанолът, алфа-липоевата киселина.

Към първата група витамини туширащи действието на свободни радикали се отнасят – витамин С, витамин Е, витамин А, витамини В комплекс, витамин К.

Витамин С – най-мощния антиоксидант. В човешкият организъм се нуждае до 1000 мг витамин С. Той се използва, както външно, така и с вътрешен прием. Подпомага производството на колаген под формата на L-аскорбинова киселина.

Витамин Е – силен антиоксидант, също като предходния витамин. Намалява влиянието от слънчеви лъчи, а в доза от 400 мг дневно, спомага за намаляване опасността от ракови заболявания. В комбинация с въздуха, витамин Е губи силата и ефекта си. Препоръчва се приема му да е в комбинация с мазнини, за по-лесно усвояване.

Витамин А – при дефицит на този витамин, кожата изсъхва и се лющи. Другото наименование за витамин А е ретинол, а по кожата нуждата от него се проявява като акне.

Витамини от група В комплекс – сред всички витамини от В комплекс, най-важна роля има биотинът, известен като витамин H или коензим R. При липсата му се появява косопад или дерматит. Важен е и витамин В3, познат и като ниацин. Той има противовъзпалително действие, избелващ ефект и успокоява сухотата.

Витамин К – спомага разбиването на кръвни съсиреци, когато се приема орално, няма силен ефект над организма, а предоставен на кожата под форма на мазило спомага за отстраняване на кръговете около очите.

Свободни радикали се влияят и от минералите.

Сред тях са:

Цинк – бори се с акне, като балансира обмяната на мазнини и намалява значително количествата им.

Мед – в комбинация с витамин С, създава еластина в кожата.

Селен – в съчетание с витамин С, действа като мощен антиоксидант, забавя стареенето, прави кожата гладка и стегната, спомага работата на очите.

В борбата с токсините, ключова роля оказват и:

Алфа-липоева киселина – има сила двойно по-голяма от витамин С и Е. Подпомага застаряващата кожа, като действа възстановяващо.

Хиалуронова киселина – поддържа влагата в клетките на ставите. Попива големите количества влага. Произвежда се естествено в организма.

Ненаситени мастни киселини – липсата им се изразява с поява на петна, черни или бели пъпки. Сред най-важните ненаситни мастни киселини в човешкото тяло са Омега 3 и 6. Първият е рядко и трудно набавян, защото се съдържа само в няколко вида риба, вторият се среща във всякакви зърнени храни, птици и други.

Диментиламиноетанол – той е силен антиоксидант. Бори се със свободните радикали и заздравява мембраната на клетката. Подобрява възстановяването на пигмента и премахва тъмните петна по кожата.