Какво не знаем за такситата

такситата

Знаете ли всичко за такситата

Днес и малките деца познават жълтата „каляска“, която пристига на уговореното място, в уреченото време и може да ги пренесе, където си пожелаят, става дума за такситата.

Ако трябва да дадем определение за такси, то може би ще звучи така – такси е моторно превозно средство, което се придвижва сред градския и обществен транспорт. В най-честите случаи, лек автомобил е таксито, което предлага такси услуги. То превозва пътници и багаж на цената на определена сума.

Много от такситата днес имат оборотомери, които вземат пари за свършената работа на база навъртените километри и времето за престои. По закон е регламентирано тарифата, на която вози едно такси да бъде видно показана. Това става на предното стъкло на автомобила и от вътрешната страна на купето. Таблицата с цифри показва указаната таксиметрова услуга.

У нас съществуват два вида такси услуги

Едните са наричани таксиметрови услуги и в същността си те се свеждат до гореспоменатите автомобили, в които има специален уред, който отмерва километри и време. От тук идва и наименованието им „таксиметрови“ или такси-мери. Другият вид са такси услуги, които имат фиксирани тарифи. Цената за такъв превоз е предварително регламентирана. Тя е посочена, а така клиентът знае, какво би струвал маршрутът от едно място на друго.

За разлика от някои страни, в които цената за такси превоз се договаря със самият шофьор, у нас нито таксиметрови, нито такси услуги са толкова неясни или на „пазарлък“.

По отношение на превозните средства, които се ползват за такси трансфери са автомобили като миниван, седан и лимузини. У нас, за разлика от много други страни се използват и изключително малки коли. Те не са за предпочитане, поради неудобствата и дискомфорта, които провокират.

Видове таксита

Те се делят според желанията на пътника. Много популярни станаха микробуси таксита. Те обикновено имат зададен един и същи маршрут. Използването им става също като леките автомобили таксита, чрез спиране на улицата, независимо на коя точка от маршрута се намират.

От позиция на видове таксита, колите могат да се разделят на много подтипове. Що се касае за цветови характеристики те са само няколко.

В някои страни е възприето таксиметровите автомобили да са конкретен цвят, за да контрастират с улицата. И така в България познат на всички е жълтият цвят, а на места и зеленият за хибридни коли. Във Великобритания за такситата е типичен черният цвят, а в Ню Йорк жълт на свободните таксита.

Тук под свободни се разбира функциониращи самостоятелно, а не към агенция за такси услуги и диспечер. Те могат да бъдат спирани насред улицата; за останалите такситата на САЩ, които се управляват, чрез радиостанция не се изисква да са в един и същ цвят. Полша също е известна със своите такси услуги във всякакви цветове. В Хонконг такситата са боядисани главно в 3 цвята и те са зелено и червено, по островите Лантау са сини.

И така в нашата страна жълтият цвят е въведен, чрез наредба и отново с такава може да бъда променен. Зад тактиката във всяка страна да има определен цвят за такси колите стои организацията на автомобилите. Това е и улеснението на клиентите.

Второто се свързва не само с улесняване на клиентите, по-лесно да ги откриват на улицата, но и в това да ги разпознават. Законът нарежда всяка кола в жълт цвят, предлагаща такси услуги да има регламентирана тарифа. За луксозни са смятани автомобили в черен цвят или друг. Те трябва да са висок, клас, луксозни и т.н.

Таксиметрови автомобили

Таксиметровите автомобили, често в недалечното минало, превозвали пътници на по-високи тарифи от реалните. Това провокирало властите да наложат със закон определен критерии за разпознаване на легалните таксита с фиксирани тарифи. Така клиентите можели да ги различат, а всеки отличителен цвят говорел или за нелегално такси или за возещо на по-висока цена.

Не по-малко интересен и без известен е фактът, че европейските страни имат практика шофьорите да превозват пътници дори в ретро автомобили. Това говорело за по-висока класа в изисканото на такси средства, които били в различен цвят от обикновени таксиметрови коли.

За тях цената на услуга била много по-висока. Тази идея се опитала да бъде прокрадната и у нас. Уви, жълтите коли останали масово из страната. Е, и преди да се качим всеки би се замислил, дали може да си позволи добре лъснат черен и луксозен автомобил. И това дали, може да остане изненадан, когато узнае, цената на услугата.