Великденски яйца – как да станат нетрадиционно красиви

Великден

Кой казва, че великденски яйца трябва да са едноцветни или рисувани само с восък?! Може да опитате тази година на Великден да боядисайте яйцата различно, а за целта да включите и децата.

Предлагаме ви 7 идеи за нестандартно боядисани и декорирани великденски яйца:

Великденски яйца на точки – тази е най-лесната украса от всички възможни. В нея лесно може да включите и децата да помагат. Единственото, от което ще се нуждаете са четки с тънък връх и боички. Материалите заимствайте от детската палитра с цветни боички за рисуване. Поставете в тях сладкарски гел и разредете леко с вода. Сварените около дузина яйца изчакайте да изстинат до пълно охладняване, а след това по черупките им изрисувайте различни по цвят и големина точки.

Мотиви от глазура – белтъчната глазура, която прави сладките, може да се използва и в яйцата. Направете такава от домашно разбити яйца, като отделите за целта само белтъците. Добавете към сместа пудра захар и разредете с малко вода. Поставете я в найлоново пликче, отрежете върха и изрисувайте черупката на яйцето с мотиви. Може да си шарите каквото фантазията ви роди. Глазурата може да е бяла или боядисана със сладкарски боички. Тази украса издържа дълго и не вреди на здравето, защото е специално създадена за сладкарски изделия.

Яйца с шапки – ако ви се отдава плетенето направете различни шапки по форми и цвят, за малките яйца. Използвайте само бели, добре сварени яйца и нарисувайте по тях очи, нослета, уста, може зъбки и езиче. Може да импровизирате и в мимиките. Поставете всяко яйце в картонена поставка и му сложете отредената шапчица.

Дантелени украшения – навярно и във вашите шкафове се търкаля някоя стара плетка на една кука, дантела или част от перде. Със сигурност ще откриете такава дантела и на покривка, която отдавна не ползвате, защото ви е омръзнала, но все още не ви се иска да изхвърлите. Отделете нежната материя и направете облекло на яйцето. Не е нужно да имате специални умения, малката част от парчето дантела може да свържете внимателно с конец и игла или да пришиете малки копчета с илици. От дантела може да направите и чудесна роза, която да прикрепите на върха на яйцето.

Морски пейзажи – това навярно ще ви се стори трудно, но повярвайте ефекта му е невероятен и всеки ще се зарадва на подобно великденско яйце. За целта използвайте охладеното вече и сварено яйце. В магазините може да откриете и подходящи стикери, които наподобяват морска вода. След като изрежете ивици, обвийте яйцето в тях по цялата му дължина. С тънка четка и темперни води изрисувайте тъмна синя ивица в най-долната част, горната оформете като вълнички, а над самата вода, направете рибки.

Цветна градина – това също е лесно и става много бързо. За целта сварете яйцата и ги боядисайте в най-различни цветове по стандартния начин. Не бързайте да изтриете черупките им с мазнина за блясък. Разредете в купички малко сладкарски бои и гел с нетоксични елементи. С помощта на тънка четка нарисувайте цветя по целите черупки на яйцата, докато покриете всичката повърхност на черупките. Подобна цветна градина ще стои чудесно с бяла покривка в кошницата или декорирана такава на зелена морава. Тези яйца не се лъскат след боядисването, защото може да се развалят рисунъците им.

Яйца в два цвята – тази украса е сложна и отнема повече време. Затова оставихме за на края. Ефектът й е поразителен и няма как да се получи с обикновени бои. За целта се използват сладкарски боички, гел-бои в слабо разреждане или нетоксични бои темперни. Нарисувайте черта в средата на яйцето. Тя може да е права, вълнообразна или начупена ивица. След това с широка четка за рисуване, боядисайте двете половини в контрастни или сходни нюанси. След като боите засъхнат, може с върха на тънка четка да добавите други детайли като кръгчета, точки, правоъгълници, звезди и т.н.

Весели Великденски празници!