Изберете свежи тонове за интериора на Великден

Великденските празници

Само седмица преди големите празници за Великден, трябва да имате ясна идея, как да създадете празничната атмосфера в дома. Дали ще очаквате далечни гост или ще е обичайната фамилна трапеза, важно е настроението, което ще създадете около нея.

За Великден украсете дома в свежо! Използвайте жълти, зелени и оранжеви цветове. Обърнете специално внимание на подредбата на трапезата. Тя трябва да е богато украсена, пъстра и приветлива.

Внесете повече празничен уют и настроение, като подберете точните аксесоари. Ето и няколко идеи как да обновите интериора, масата и аксесоарите:

Заек за Великден – когато човек направи сам със собствените си ръце, след това изобретението винаги има по-специална стойност и значение. Ако с творението може да украсите дома и да внесете хармония и красота, то спомена остава траен и години напред. Предлагаме ви заедно да направите великденски заек – традиционната украса за Възкресение Христово. За целта ще ви е необходима дървена фигурка, която да забодете и поставите в саксия с цъфнали цветя. Така заекът може да остане и да краси дома ви през цялата пролет.

Много по-лесно ще е да си купите готов заек! Небоядисани фигурки могат да се намерят и готови в магазините за сувенири. С такава може сами да оцветите и разкрасите по желание и според предпочитаните цветове от дъгата.

Ако сте се спрели на варианта да направите сами Великденски украси, то осигурете си малко хартия и боички. Изрежете няколко големи и няколко по-малки зайчета с шаблон. Оцветете ги в различни цветове. Направете им отвори и ги нанижете на въженце или лента за подаръци. Добре изрисуваните картонени зайци могат да са поставят между стени и сводове или като завеси и висящи надписи около тавана.

На дървените или гипсови фигурки зайци, освен цветната украса с боички може да завържете красива панделка на опашчицата и да поставите на всяко едно място из дома.

Как да подредите масата за Великден – на Великден около трапезата се събира цялото семейство, идват приятели, близки и далечни роднини, кумове и кръстници. Присъствието на гости и самият празник изискват подобаваща подготовка около трапезата. Аранжирането на масата за Великден и цялостния интериор може да стане лесно и приятно. За целта използвайте светли тонове. Не е задължително да е украсено с пиленца и яйца, достатъчно е да има тревисти и слънчеви нюанси. Ако сте почитатели на изчистените десени светлозелено, оранжево или лимонено жълто ще е идеално. Комбинирайте със салфетки в тъмнозелено, тревисто и красиви свещи. Непременно поставете на масата пролетен букет цветя. Такива ще създадат празнично настроение и ведра обстановка. Може да се спрете на фрезии, лалета или пъстър букет от няколко различни китки. Единствено изискване е букетът да е по-нисък, за да има видимост около масата за всички гости.

Добре е да не се прекалява много с декорите на великденската трапеза. Достатъчни са един-два тематични аксесоара. Що се отнася до менюто, то трябва да е богато. Освен традиционните боядисани яйца Великден изисква на масата да има козунак, зелена салата, печено агнешко месо, бадеми или орехи, козуначени кифлички, локум или халва или друг десерт по избор на децата.

Как да направите великденските яйца здрави и красиви – когато купувате яйца, обърнете внимание на мястото, от което ги вземате. Най-добре е яйцата да са от частен стопанин, но дори да не познавате такъв, закупете ги от магазин, а не от място, където дълго време са стояли на слънце. Обърнете внимание на годността. Преди да сложите яйцата да се варят ги измийте добре с хладка вода. За да не се напукат черупките на яйцата докато се варят сложете щипка сол във водата. . Варенето се прави на слаб огън, а за да е по-сигурно, че когато заври водата няма да се удрят едно в друго и по дъното на тенджерата, поставете хавлиена кърпа най-отдолу. Срокът на варене е 13 минути. При избора на боя също трябва да се подходи отговорно. Бои за яйца се купуват само от утвърдени марки магазини, където има гарант за качество. Върху опаковката на боята за яйца трябва да е вписано за боядисването на колко ще стигне тя. Преди самото боядисване си осигурете ръкавици, памук и четка. Но поставяйте боядисани яйца близо до прозореца и на пряка светлина или топлина. Най-добре великденските яйца се съхраняват в хладилника.

За още празнично настроение преди и по време на Великден – изненадайте своите гости и децата с ръчно изработени сладки и шоколадови бонбони. За целта осигурете си малки кошнички, напълнете ги с изкуствена трева (може и живи цветя) и отгоре поставете по едно шоколадов великденски заек, великденски яйца – перашки, козуначено кексче. Декорирайте кошницата с цветни панделки за настроение.