Как да предотвратим косопада

Външността на косата ни подобрява цялостния облик и е критерии за доброто здраве. Тя е признак за увереност и самочувствие, но какво се случва, когато започнем да я губим.

За да бъде здрава косата, тя се нуждае от специални грижи. Ако дълго време я пренебрегваме, тя може да стане чуплива и да се появи пърхот. Може да се стигне до момент на косопад. Проучванията доказват, че в 95% от случаите оплешивяването е генетично, но често то е провокирано от диета, нарушено здравословно състояние, липса на витамини и минерали, прекалена употреба на боя, физически и емоционален стрес, всичко това може да доведе до неконтролируем косопад.

Въпреки, че косопадът може да бъде контролиран, чрез съобразяване с по-горните провокатори, той често е в резултат на здравословен проблем, а това може да рефлектира изключително много на самочувствието.

Конкретен лек при косопад няма, но могат да се вземат мерки, че да бъде намален и да имате гарантирано блестяща и здрава коса. Питателната храна играе важна роля за косата, богата на витамини и минерали тя може да занижи до минимум опасността от загуба на коса. В менюто трябва да има известни дози зелени зеленчуци, сурови овесени ядки, зърнени култури, яйца, сушени плодове. Тъй като косата се изгражда от протеини, то и в хранителния режим трябва да има много от тях като чисто месо, черен дроб, бирена мая и пшеничен зародиш. Тези храни съдържат витамин B, който е важен хранителен елемент за косата. Обвивката на картофите, краставиците, зелената и червена чушка са с високо съдържание на силициев диоксид, който е от съществено значение за здравината на косата. Витамин Е е важен за растежа на косата, а същевременно намалява косопада. Косата може да опада, когато имате проблеми с щитовидната жлеза. Следователно трябва да включите в менюто си източници витамин А и йод.

Честотата на измиване на косата е индивидуална. Хората с мазни коси може да се налага ежедневно да измиват косите си, а притежателите на сухи коси е добре да не го правят повече от два пъти седмично. Никога не употребявайте прекалено гореща или твърде студена вода. Избирайте шампоани с обикновени формули. Не забравяйте, че шампоана е, за да отмие мръсотията и мастните натрупвания.

Докато почивате, масажирате косата си, правете го с пръстите, никога не използвайте ноктите. Трябва да използвате гребен с широки зъбци, които правилно да разресват косата на долу. Избягвайте изкуственото изсушаване, давайте възможност на косата да съхне естествено, сешоара уврежда косата, прави я груба и суха. Използването на правилния балсам ще спомогне като своевременна защита при слънчево излагане, хлор и морската сол, когато сте на море или около басейна. Шапката в слънчевите летни дни също е добро решение.  Изберете удобна прическа, която да изразява вашия вкус и стил и да подобрява външността ви. Често традиционните продукти за коса са с високо съдържание на алкохол, което силно уврежда косата при ежедневна употреба.

Преди сън винаги отстранявайте всичко излишно по косата си, сресвайте и тогава пристъпете към спокойния и приятен сън. Ако спите неспокойно, често и многократно се завъртате в леглото е добре да използвате сатенени калъфки, които ще ви позволяват плавно движение на косите.

Ограничете употребата на алкохол и цигарен дим. Алкохола вреди изключително, когато се съдържа в много продукти за косата. Трябва да се избягват разяждащите препарати като силни бой и химикали. Оцветяването на косата не бива да е по-често от един път на два до четири месеца.