Великденски празници – как се честват по света

Възкресението на Исус Христос

Великденски празници – те са един от най-святите празници за християни по цял свят. В този ден православната и католическата църква отбелязват Възкресението на Исус Христос, Божия син.

Великденски празници се провеждат в поредица от дни, а неделният ден е най-важният. Тогава Исус Христос възкръсват мъртвите, за да се възцари на небето.

Великденски празници – как се честват по света

Седмицата преди Великден е наречена „Страстната седмица“. Тя започва при първото пролетно пълнолуние, конкретна дата за това няма, тя се мени ежегодно, но начинът за изчислението й съвпада, както между западната, така и в източната църква.

Много от обичаите и традициите около Великден са пренесени от най-древни времена. Днес от много страни по света те са приети за сакралност към самия Велики ден. Реално празнуването около Възкресение Христово е 3 дни, а подготовката за посрещането му започва от самата Страстна седмица.

За тези дни се приготвят великденски яйца, а по традиция първото яйце трябва да е червено, в чест на страстите христови преди неговото разпятие.

Символите на Великден не се изчерпват единствено с червената перашка. Здравината навсяко едно приготвено за Великден яйце също е от значение. Колкото по-здрава е черупката на яйцето, толкова по-стабилни били портите на гробницата на Божия син. Пропукването на черупката на перашката показва самото Възкресение.

Традицията повелява първото боядисано яйце да се съхрани до следващата година около Великден и да стои точно пред иконата на Исус Христос. Няколко дни преди боядисването на яйцата се чупи миналогодишното запазено яйце и ако не се е развалило, то в домът, където е пазено ще цари здраве, благополучие и радост. Така счупеното яйце се заравя в земята, в близост около дома. В случай, че в яйцето има червей, то предвестието е на пари в дома.

Не по-малко интересна е и историята за великденския козунак. Тя съществува повече от 3 столетия и започнала по времето на XVII век, когато хлебар от Франция омесва първият сладък хляб.

У нас тази традиция е заместена от традиционната бяла питка, наричана в някои краища погача. Формата и била такава, че в нея да има място за поставяне на пет боядисани великденски яйца. Четири от перашките стояли в четирите края – изток, запад, север и юг, а петото в центъра на хляба. Така поднесена бялата погача била за здраве, мир, любов и благополучие, а на нея ясно личат символите на божия кръст.

Възкресението на Божия син се чества с посещение на църквата. Точно в полунощ се палят свещи от огъня донесен от святото място на божия гроб. Църквата се обикаля със запалените свещи три пъти и водена от свещичка. След това всеки носи в дома си частица от божията светлина, представена в запалената свещ, за да бди божията сила, вяра и любов във всеки дом. На следващия ден в неделята на Великден, се произнасят думите: „Христос Воскресе!“, а отговорът е: „Воистина Воскресе!“.

Имен ден на Възкресение Христово празнуват всички с имена: Велико, Величко, Велика, Велко, Величка, Велик, Велимира, Велимир, Паскал и Паска.