Символика в червеното яйце за Великден

Великденско яйце

Поверието гласи, че първото боядисано яйце за Великден трябва да е в червено. Според традициите с червеното яйце за Великден се прави кръст за здраве върху челото на детето в дома. Червената боя е знак за Възкресението на Христос. Тези знаци и символики не са рядкост. Те са обичай и спазвани традиции в много страни по света.

Съществуват сведения още в по-стари времена и това, от къде произхожда идеята за първото червено яйце, боядисано за Великден се е появила още в Древен Египет, Рим, Галия, Персия и Китай.

Символика в червеното яйце за Великден

От много народи червената „перашка“ е приемана за символ на Вселената. Според това предание жълтъкът на яйцето е олицетворение за Слънцето, черупката за Богинята на бялото, а цялото яйце олицетворява самото прераждане.

Според местните в Израел, яйцето е една божествена храна. Някога тя спазила евреите избягали от Египет. Когато предприели това свое действие, единствената храна, която имали със себе си били яйца. Така и след разпъването на Исус Христос на кръста, яйцата били признати за най-символичната храна в знак на признание, поклон и преклонение пред Божията милостиня.

Боядисаното яйце в навечерието на Великия ден е знак за безкрайния цикъл на живота. Яйца били поднасяни още в миналото в храма в Ерусалим.

За православната Църква също има обичай, в който последния ден преди началото на поста, което по православния календар е Сирни заговезни, да се яде твърдо сварено и бяло или печено яйце. С яйце се тачел и краят на постите, но този път яйцето трябвало да бъде боядисано в червено. Именно червеният цвят на Великденските яйца е символ за Христос.

Предания, митове, легенди и съвремие в червеното яйце за Великден:

Съществуват много поличби, легенди и приказки за появата на първото червено яйце в знак и символ за Възкресение Христово. Едно от тях разказва за Мария Магдалена, която казала на император Тиберий, че Христос е възкръснал. Според притчата Тиберий отговорил на Божията майка, че Христос е възкръснал от толкова, колкото е червено яйцето в ръката й. И тогава дали чудо, дали божия намеса, още преди да изрече тези сви думи, самият император останал изумен от цвета на яйцето, което на мига станало в червено.

От тогава и самата Мария Магдалена била изобразявана по иконите, държейки в дясната ръка червено яйце.

Според друга легенда, когато Исус Христос бил разпънат на кръста, злонамерените люде започнали да го замерят с яйца. По божията воля, обаче всяко яйце, което се докоснело до тялото на Божия син се превръщало в здраво, красиво и читаво яйце. В чест на това чудо било прието да се боядисват яйца за Великден, а първото, от тях да е червеното яйце.

Традицията за „чукането“ на две боядисани яйца започнала в Англия и Шотландия. Символиката била свързвана със счупване на адовите порти и победа на живота над смъртта.

Традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или във Велика събота. В Разпети Петък е неприемливо да се боядисват яйцата за Великден.

Освен в червено днес по света на Великден се боядисват яйца във всички цветове на дъгата, но освен червеното яйце, зелено боядисаната перашка също има своето предназначение. Така според някои зеленият цвят е символа на билките и оцета, които напомнят горчивия вкус, който бил даден на разпнатия Христос.

Днес по различните краища на света се спазват множество и различни традиции около Великден. В много от славянските страни е прието яйцата да се рисуват с восък, а всеки край и всяка сръчна домакиня си има и свои обичай, които почетно спазва.