Уроци по плуване I-ва част

Плуване

Плуването е един от най-добрите спортове, защото натоварва всяка мускулна група в тялото. И въпреки, че много хора осъзнават този факт, дори на стари години се оказва, че не умеят да плуват.

Предлагаме ви няколко мокри тренировки, които са за хора, който наистина не умеят да плуват или имат страх от големите води. Те могат да се практикуват, дори във ваната или в малък басейн, докато наистина се убедите, че вече умеете да плувате.

Плуване

 

Обучението по плуване започва със запознаване с подемната сила на водата. Това е едно от основните умения. Когато вече сме убедени, че водата сама изтласква тялото ни на повърхността, ако сме отпуснати, то вече наполовина знаем да плуваме.

Уроци по плуване

  1. Медуза – Стоите във водата до кръста. Вдишайте дълбоко и се наведете надолу, при което ръцете ви остават свободно отпуснати. Бавно приближете едното коляно към гърдите, а после и другото, обгърнете ги с ръце. След това ги отпуснете и се върнете в положение стоеж.
  2. Тилен лег – Седнете с обтегнати крака на дъното (водата да достига рамената), дланите са опрени край бедрата. Така леко повдигнете бедрата нагоре, позволявайки на водата сама да изтласка тялото ви на повърхността. Спокойно повдигнете дланите по тялото. Тялото трябва да е напълно отпуснато. Много е важно да се намери подходящата поза за главата, чието тегло се уравновесява с теглото на таза. Затова ако бедрата упорито потъват надолу, отпуснете главата по-дълбоко, като помните, че брадата не бива да стърчи нагоре, а да е до шията.
  3. Лежане по корем – На плитка вода (колкото протегната ръка) се опрете с ръце на дъното. Краката опънете свободно назад, като лицева опора. Вдишайте дълбоко и потопете лицето във водата. Изчакайте краката ви сами да изплуват на повърхността, повдигате ръцете напред и свободно ги отпускате във водата, с длани надолу. Мускулите са отпуснати. Ако ви свърши въздухът, спокойно отпуснете краката и се изправете.

Следва продължение…