Как да си отгледаме здрави и силни нокти

Нокти, маникюра

Забелязали ли сте, че въпреки по-големият маникюр, все още имате склонност към разделяне и начупване на нокти? Може би кожата около върха на пръстите ви става все по-суха? Въпреки това, тези проблеми могат да бъдат решени, а най-добре е да знаете, от какво се нуждаят вашите нокти.

Някои признаци на нездравословни ноктите могат да са показател  за друг по-сериозен проблем. Дерматолог или козметик може да ви посъветва най-добре как да постъпите.

Ето как да отгледате здрави и силни нокти:

  • Не режете кожичките

Рязането на кожичките определено не е начин да решите нещата. Дерматолозите смятат, че кожичките са налице, за да защитят ноктната плоча от бактерии. Опитайте се да приложите лечение с безводни козметични продукти и само да избутате кожичките назад.

  • Не сменяйте формата всеки ден

Направленията за оформяне на нокътя се менят от ден на ден. Това не значи, че трябва да си играете с формат на ноктите, дори знайте, че това не е здравословно за тях. Опитайте се да изберете една-единствена форма и да подхождате маникюра в нея.

  • Не използвайте ножица или случайни инструменти

Всички прави тази грешка. Тъпата ножица, захабената пила или повредена нокторезачка, могат да обърнат нокътя в обратна посока и да навлекат по-сериозен проблем. Не използвайте чужди инструменти никога. Това е като да вземете четката за зъби на друг човек или да обуете бельото на някой.

  • Не отлепяйте стария лак за нокти

Дори сам да е започнал да се бели, не насилвайте старият пласт лак за нокти да бъде отстранен без необходимите мерки – памучен тампон и лакочистител. Това може само да увреди емайла на нокътя ви.

  • Не пилете „Напред-назад“

Голяма грешка е изрязаният нокът да се пили с пилата напред и назад. Ако искате да имате здрави нокти и красив маникюр в бъдеще пилете сами в една посока.

  • Не прекалявайте с дезинфектантите

Дезинфектанти са втора природа за много от нас тези дни. Въпреки това, всеки път, когато ги прилагат, се уверете, че се сработват добре с кожата и ноктите. Има много силни препарати, които могат силно да увредят нокътната плоча или кожичките около нея.

  • Хранете се с добре балансирана диета

Диетата играе огромна роля във всички функции на организма. С цел постигане на силни и здрави нокти, трябва добре балансирана диета всеки ден.

  • Поддържайте добре хидратирани ръцете

Кокосовото или бадемово масло върху ноктите са ключът към запазване хидратирани през целия ден. Някои хора, които страдат от суха кожа използват маслата по няколко пъти на ден. З ада не усещате мазната кожа по ръцете, поставяйте няколко капки върху мокрите ръце.

  • Бъдете предпазливи към химикали в продукти за нокти

Има продукти за нокти, които са богати на химикали, а това ги прави вредни за ноктите. Такива избягвайте на всяка цена!