6 общодостъпни храни които избелват зъбите

храни които избелват зъбите

Знаеш ли, че има храни които избелват зъбите?

Днес ще те запознаем с 6 общодостъпни храни които избелват зъбите, защото зъбите ти са не само шлифовъчни машини за храна, но и неразделна част от цялостната визия и външен вид.

Въпреки че повечето хора смятат, че да притежаваш бели зъби има своята висока цена, сега ще те убедя, че не е задължително да се подлагаш на избелване, за да постигнеш перлено бялото.

Тук са 6 общодостъпни храни, които могат да са от полза на всеки за естествено избелване на зъбите.

  • Ягоди

Не само са освежаващи през лятото, ягодите съдържат високи количества ябълчена киселина, която помага за премахване на петна от зъбите и предотвратява обезцветяването. Може лесно да получиш свежи сортове от най-близкия пазар или земеделец и да направиш огромна и вкусна салата.

  • Ябълки

Ябълките имат безброй ползи за здравето и избелването на зъбите. Ябълките спомагат за поддържане венците здрави, а сокът им стимулира производството на слюнка. Слюнката е естествен анти-бактериален елемент, който почиства зъбите си автоматично, премахва лошия дъх и предотвратява образуването на плака. Не е случайно, че на много места пише, че ябълката преди сън може да замести четка и паста за зъби.

  • Ядки

Ядките са обикновено хрупкави и твърди, което означава, че дарява зъбите с нужния масаж. Дъвченето на ядки на дребни парченца се явява като абразивно, премахване на съществуващата плака и петна. Заедно с емайлиращата способност, приемът на ядки доставя протеини и енергия за целия ден.

  • Моркови и целина

Тези зеленчуци много приличат на ябълките. Сурови моркови по-специално могат да бъдат хрупкави, а това е от полза за почистване на плаката от зъбите и укрепване на венците.

  • Портокали

Портокалите са с високи количества лимонена киселина (като лимони) и това работи в плюс за зъбния емайл. По време на хранене големи количества портокали могат да навредят на зъбите, ако те нямат защитен слой. Умерен прием може да помогне за избелване на зъбите по естествен начин. При това да не забравяме, че, осигуряват витамин С.

  • Кисело мляко и млечни

Прясно и кисело мляко съдържат калций, което ги прави важен елемент за емайла. Млякото помага зъбите да са по-силни и по-бели. Въпреки това, други източници на витамин С, като спанак, могат да бъдат вредни за зъбите си, поради което се препоръчва приемът на тези млечни продукти. Яденето на кисело мляко като закуска или пиенето на чаша мляко след вечеря може да помогне за подобряване на състоянието на зъбите значително. Наред с това млякото преди сън е полезно за успокояване и отпускане.

Заедно с похапването на тези храни трябва да се помни, че зъбите си изискват ежедневна грижа и хигиена. Най-малко два пъти на ден, за предпочитане сутрин и преди сън.