Целулит – вечна битка с портокаловата кожа

целулит

Питаш ли се как красивите тела, които виждаш по реклами, телевизия и модни подиуми запазват телата си така съвършени – Сякаш не знаят какво е Целулит?!

Как се борят с портокаловата кожа и с цената на какви усилия и средства постигат желания резултат?!

Ако и ти си една нежна душа, която до преди няколко години можеше да си похапва и отпива от всички „забранени“ храни и напитки, а сега видимо личат белезите на „глезотийките“, известни като Целулит, то значи са на правилното място.

Няма да те съветваме да подложиш тялото си на скъпи процедури, за които са нужни месеци на лишения, дълги възстановителни терапии и малък шанс, след време отново да се не се върне целулита, а ще те запознаем с няколко техники и упражнения да поддържаш добра форма. И помни – резултат от упражненията за целулит ще има видими само с много постоянство и упоритост.

Какво е целулит?

Той се образува в резултат от повишени мастни натрупвания на тъкан, която се образува в резултат от лоша функция на клетки в тялото. Тези „мързеливи“ клетки произвеждат и складират мазнини, а впоследствие ги разпределят из тялото, като при нужда дават енергия на организма. Когато се получи малко нарушение на естествения ход, процеса преминава в изменението на клетките, а това води до излишно количество мастна тъкан.

Кой е виновен за появата на целулит – при някои хора целулитът се предава по наследство, но главни виновници за появата му са заседналият начин на живот, непостоянството в съня, липсата на такъв, лошите хранителни навици и стреса. Първата, крачка в борбата с целулита е научаване на организма към релакс.

Как да се справим с целулита или как да се боря с портокаловата кожа – както вече казахме, не е нужно да прибягваш към скъпи козметични продукти, а и често ефект от тях няма, ако са прилагани непостоянно и соло. Разбира се не отричаме, козметиката срещу целулит, която се бори успешно и в дълбочина. Тя намалява вероятността портокаловата кожа да се появи отново, но трябва да бъде съчетана с подходящите упражнения за целулит и диета.

упражнения срещу целулит

Упражнения срещ целулит:

Ограничаването на газирани напитки, алкохол, мазни, тестени и сладки продукти, както и всичко в консервирана форма е добро начало в борбата с целулита. Добре е да помним, че солта води до задържане на вода, а целулит се образува и в резултат на нея. Кафето отмива минералните вещества от тялото, а те са антитерапия срещу целулит. В резултат на стреса тялото отделя хормон адреналин, който събужда апетита. Физическата активност, разходки и движения, както и ежедневен масажите допринасят за разбиване на подкожните буци.

справяне с целулита

Борбата с целулита!

В битката, срещу целулит, винаги трябва да съчетаваме трите основни неща, а именно – спорт, диета, козметика. Разбира се, не очакваме да направиш от „Раз“ като момичетата на снимките, но поне може да поиташ лесни упражнения и полезни храни!

Ето, например картофите са богати на калий, а той спомага за изхвърлянето на водата в организма. Храни като авокадо, банани, зеле, жито, ечемик, гъби са смятани за антицелулитни.

С природни екстракти от глухарче, бреза, равнец, коприва и касис ще улесним обмяната на веществата. Те прочистват тялото, отводняват организма, подобряват кръвообращението и се борят с портокаловата кожа.

целулит

С натрупванията на мазни депа в тялото, складирани с години, може по-лесно да се преборим, като започнем ежедневно бягане в рамките на 30-45 минути. За тези, които нямат тренинг упражненията могат да се разредят 3-4 пъти седмично.

След загрявката от бягане се препоръчват следните упражнения:

Застани изправена и постави хавлиена кърпа или друг предмет пред краката си. Опъни ръцете напред, наведи се и хвани кърпата с чупка в кръста. След това се изправи, като спазваш изправената поза на колената и стегната форма на дупето. Упражнението срещу целулит се повтаря в 3 серии по 5 пъти.

Застани права и хвани хавлиената кърпа за тила.

Повдигни едното коляно на нивото на таза. Опъни целия крак в коляното и напред, след това сгъни на височина на ханша и отпусни надолу. Повтори същите движения и с другия крак. Правят се по 3-5 серии по 5 пъти.

Легни по гръб и присвий крака в колената.

Повдигни таза на горе, като се стараеш стъпалата, рамената и главата да останат на пода.

Заеми поза, в която горната част от тялото и бедрата да правят една права линия. Стягай дупето и бедрата при повдигане. Свали таза и повтори няколко пъти. Упражнението се прави до изтръпване на задните части. В началото натоварването може да се постигне към 50-100 повдигания, а с напредване и до 200-250.

Прилепи торса за стена, като главата, рамената и дупето опират в нея.

Бавно започни да спускаш тялото по стената, без да отлепваш от повърхността. Положението, в което трябва да задържиш за 15-20 секунди е когато колената ти направят прав ъгъл с пода. Сериите са 3-5, в зависимост от напредналостта.

Интензитета на всяко от упражнение, срещу целулит зависи от индивидуалната настройка, изисква време, постоянство и желание. При изпълняване на кардио упражненията с бягане, не забравяй да носиш бутилка с вода. Тя, освен че тонизира, спомага за по-лесното изхвърляне на мастните натрупвания. Водата, трябва да е съпътстваща част и от ежедневието ти в борбата с портокаловата кожа.

топене на мазнини

Спазвайки тези лесни и неотнемащи нищо, осен желанието ти техники може сама да се подготвиш за плажа и морето. От теб зависи бъдещето на дупето ти!