Диета и забранените храни – разкриваме дълбоко забравени тайни

здравословно хранене

Съществуват множество послания, съвети, правила за здравословно, разумно и правилно хранене, но дали е позволено да хапваме и онова, което всички наричат вредно и отново да сме на диета.

Сред най-забраняваните от диетолози храни се отнасят така обичаните – пържени картофки, хамбургери, пица и сладкиши.

Какви са тайните окло една диета, кои са забранените храни?!

Какво специално витае около им и защо забързани в ежедневието все повече подценяваме отдавна утвърдени парила?!

И едва ли някоя дама би си признала сега, че тези храни не могат да я изкушат. Позната като бърза закуска или бърза храна fast food, има наистина лоша слава.

Всички сме чували, колко е вредна поради мазнините, солта, захарта и брашното в нея, но идеята е да намерим начини, с които да не я изключваме напълно от менюто си, а да съумеем да се храним правилно.

Ето и някои от най-важните съвети на специалистите:

Диета

Ценните препоръки на диетолози!

Когато много ви се прияде тъкмо тези типове храни, опитайте се да ги хапвате бавно. Никога не ги яжте докато се движите или стоейки изправени. Намерете място и отделете време да им се насладите. В никакъв случаи не ги яжте като хищник, само, защото са ви вкусни и забранени. Още по-малко, че „забраненото, винаги е най-сладко“.

здравословно хранене

Имайте мярка за всичко!

Дори да е любимата ви храна не я яжте в големи порции. Опитайте се да се заситите с малка доза и пийте повече вода. Последната създава усещане за ситост, а то определено ще ви е нужно точно с тези забранени храни. И като споменахме водата, избирайте винаги и само нея пред газираните напитки или сладките сокове. С чаша вода или чай без захар ще спестите излишните калории.

Дайте си сама отговор дали точно тази забранена храна ви се хапва. Ако отговорът е положителен не я вземайте между хранения, а я вкусете на вместо закуска или обяд.

Доказано е от диетолози, че във времето до 16.00 часа след обяд, вредните въглехидрати се разграждат по-лесно от организма, отколкото в късните часове на деня.

Когато хапвате хамбургер или пържени картофки, опитайте да ги консумирате без излишни сосове. Дори да не може да се лишите напълно от тях, поне избегнете майонезата, давайки на организма си солидна доза само кетчуп.

Диети

 

Най-полезни за организма и фигурата са сосове от кисело мляко, лимонов сок или чисти домати.

Така поставени нещата, никак не изглежда сложно да съчетаем диета с порция хамбургер, хотдог или бургер, но пак казваме хранете се с мярка и разумно.

Тайната на правилната диета е именно в целта, която искаме да постигнем и волята, която имаме.