Училище – мъчилище

Училище

Обичаш ли, да ходиш на Училище?

Харесваш ли твоето Училище или за теб е едно мъчилище?

Вечер стоене до късно пред компютъра, сутрин непосилно ставане, мрънкане по цял ден, апатия, безжизненост и вялост, когато стане дума за училище и всичко това сякаш тежи тонове, а се струпва именно на вас. Ако имате деца, то навярно всичко това ви е до „болка“ познато.

През последните 20 години все повече се говори, каква огромна тежест пада на плещите на децата ни. От първи клас те са обременявани и затрупвани с все по-сложни програми, а по всички въпроси свързани с образованието сякаш на никого не му се говори и сякаш не се вземат мерки.

Дори по данни от проведени проучвания се оказва, че една голяма част от децата тръгват напълно здрави на училище. Завършвайки го имат поне едно хронично заболяване. И кой казва, че стреса днес не влияе на нашите наследници?!

Защо училището вреди на здравето на децата ни

Учебните планове дори на първокласника са претрупани с предмети. Домашните задължения са обсебващи за малчугана и от малък той е отблъснат от училището. Най-тежък напън пада върху децата, чиито родители имат големи амбиции за наследниците си. И на всичкото отгоре с претоварената образователна система на поколение след поколение, почти не остава време за игри, разходки, чист въздух. Всичко това се отразява меко казано ‚пагубно“ над общото здраве на подрастващите.

Как се отразява информацията

Информацията по предметите в училище, с годините само се обогатява, но не намалява. Дори обратното, тя става все по-обемна, а това допълнително утежнява положението.

Какви методи се вземат

В българската образователна система все още не са взети мерки за ефективно и систематизирано обучение на учениците, а това до голяма степен натоварва „банално“ и много децата.

Какви са педагозите днес

Най-съвременни изследвания направени в европейски институти за преподаватели показват, че един педагог, трябва да се занимава с не повече от 25 деца, уви групите в училище често задминават тази бройка. У децата не само не се развиват творческите заложби, но и учениците затрупани с информация бързо губят мотив да четат, пишат и да се учат.

Какви са родителите днес

Те са хората, които допълнително натоварват децата. Не са малко онези, които от малки ги записват на куп допълнителни часове като тренировки, частни уроци и различни програми.

Как да познаем натоварването у децата си

Влошеният почерк, загуба на апетит, безсъние, превъзбуда, апатия, чести грешки, разсеяност, отслабване на организма, кръгове под очите и т.н.

Какви мерки трябва да се вземат

Всичко в образователната система у нас е много навързано. В търсене на качествени училищни мебели. Не може да бъде променена само образователната програма, трябва мерките да са изцяло насочени навсякъде. Това трябва да стане, както у дома, така и в училище, така и на допълнителните занимания.