Червено цвекло – какво не знаем за него

Хилядолетия наред цвеклото било познато не само като хранително, но и изключително полезно средство за различни ситуации. От него се правят свежи салати, фрешове, вкусни супи и ястия. В страните от Източна Европа и Централна Европа, цвеклото станало известно с древната си история. За първи път на Стария континент цвеклото се появило от Средиземноморието, а отглеждането му в Америка, Африка и Китай започнало още в най-стари времена.

Първи данни за съществуване на цвекло има от намерени находки в Египет и Тибет. В Месопотамия преди 3000 години хората написали и оставили завет за различни рецепти, създавани от листата му. Римляните използвали цвеклото и заради корените.

Полезни качества на цвеклото – тъмночервеният цвят на цвеклото се дължи на пигмента бетацианин. Неслучайно хората в миналото приели, че формата му на сърце не е случайност. Според тях това растение засилва много имунитета, кръвта и подобрява работата на сърцето. В него участва група витамини сред, които В12. Богато е на минерали – натрий, калий, манган, магнезий, фосфор, мед, сяра. Всички те в комбинация подсилват костите и зъбите и са често прилагани за лечение при опасност от запушване на артерии. Подобрява и перисталтиката на червата, благодарение на целулозата в състава му.

Как се консумира червеното цвекло – най-полезно е консумирано в суров вид, настъргано и подправено с ябълка, лимон, морков, целина. Подобна салата е чудесна витаминозна бомба и може да презареден жизнените сили. Добре си партнира в чинията и с магданоз, сол, черен пипер, портокал, тиква, мандарини и/или мед.

Кои части от цвекло са ядивни – не само сърцевината на цвеклото може да се консумира. За ядивни се смятат и листата. Хилядолетия наред хората ги използвали подобно на листата на спанака. Те имат трайност 2 дни, държани на хладно място, а корените могат да се съхраняват в хладилник и 2 седмици. Свареното и обелено цвекло се съхранява в хладилника 7 дни.

Как се използва в кулинарията цвекло – от това подземно растение се приготвят чудни специалитети. В суров вид, варено, печено или консервирано, цвеклото е не само богат хранителен продукт, но и служи за подправяне, украсяване или оцветяване на ястията.

Още любопитни факти за цвеклото – в миналото цвеклото се използвало масово и като козметичен продукт. Жените в древността миели косите си със сока на цвекло, за да придобият червени оттенъци и завиден блясък, а бузите мажели с цвекло, както днес дамите правят с ружа.