Еластични ленти за упражнения – практичност по всяко време

Уредите за фитнес станаха така популярни в последното десетилетие, че хората започнаха да забравят за ползите на някои далеч по-примитивни и улеснени форми за трениране. Едни такива са еластичните ленти за упражнения. Препоръчителни са за различните възрастови групи, за деца и за възрастни. Те могат да се намерят във всеки спортен магазин за фитнес екипировка, икономични са и изключително практични. Еластичната лента за упражнения е лека, не заема място и може да се помести дори в джоба или чантата. Тя може да се носи на излет, в парк, на почивка, в спа център.

За какво служат еластичните ленти за упражнения – много от програмите включват седмично по три пъти трениране с такива ленти. Те укрепват мускулатурата и увеличават силата, подвижността, гъвкавостта.

Кога се препоръчват еластични ленти за упражнения – каучуковите ленти са препоръчвани за упражнения на деца и възрастни, за хора нуждаещи се от специални рехабилитационни програми и в други случай. Те са признати от Асоциацията по физиотерапия и представляват специална система за тренировки.

Характеристики на еластични ленти за упражнения – водещата отличителна черта на тези ленти е тяхната разтегливост. Тяхната лека форма позволява и лекота по време на самата тренировка. В зависимост от разтегливостта се определя и силата на натоварване, както и кои мускулни групи да участват. С други думи лентите, които изискват по-голяма мускулна разтегливост са ползвани предимно от опитни спортисти, а онези които изискват по-малка сила от начинаещи, любители или деца.

Как се използват еластичните ленти – в зависимост от разтягането може да се познае и силата.

Поред фитнес стандартите, колкото е по-малко съпротивлението на лентата, толкова е по-ярка тя и обратното. Колкото е по-тъмен цветът й, толкова е по-голяма натоварването. Така например бежова лента е със сила на съпротивление 0,9 кг, постепенно прераства в жълта, оранжева, червена, зелена, синя, червена, сребърна и златна. Цветът на еластичната лента за упражнения може да е и в друг ред, според производителя.