Цитрусови дръвчета в саксия

Цитрусови дръвчета в саксия

Цветчета на цитрусови дръвчета в саксия ухаят ароматно, а зелени листа и плодовете на цитрусовото дръвче са свежи и красят дома. Отгледайте си декоративно цитрусово дръвче в саксия и няма да съжалявате.

Видовете цитрусови дръвчета

Видовете цитрусови дръвчета са много, към тях се отнасят лимони, мандарини и портокали. Разбира се ако ги гледате в саксия не очаквайте те да ви затрупат с плодове, от които ежедневно да правите свежи сокове, но пък красотата им ще гарантира свежо ухание, дори през зимата.

Къде да отглеждаме цитрусово дръвче зимата

В някои цветарски магазини се продават миниатюрни цитрусови дръвчета, създадени за саксия. Размерите им варират между 50 см и 1 м. Дават плодове и цъфтят през цялата зима, а понякога целогодишно. Важно е да се запомни, че след закупуването на цитрусово дръвче в готов вид, то не бива веднага да се пресажда, а да остане в саксията, която е закупено поне няколко месеца. По този начин ще се адаптира към новия дом и условия много по-лесно.

Температурата, на която трябва да се отглеждат цитрусови саксийни растения не бива да пада под 8 градуса, а през есента и зимата съхранението им налага поливане един път на две седмици. Когато въздухът е топъл, листата му може да се пръскат с вода. В първия месец на адаптиране наторяването е излишно.

Каква саксия за цитрусово декоративно дръвче да изберем

През пролетта дръвчето трябва да се присади в глинена саксия с диаметър- см. В такава корените дишат по-добре и това им позволява да се развиват до пълен капацитет. Изберете градинска почва смес, една трета тор и пясък. От изключително значение е да се направи добре и дренажа, а за това могат да помогнат няколко кръгли камъчета. Използвайте бамбукови пръчки, които да придържат стеблата.

Как да засадим декоративно дръвче с цитрусов плод

Може да засадите дръвче от семки по- на 1 см. дълбочина в почвата и в малки саксии пълни с торф. Оставете растението в топла стая. Щом се появяват издънки, присадете ги в голямо сандъче и изчакайте корените да се разпрострат до дъното на саксията, за да ги присадите отново. След присаждането само 2 седмици, дръвчето трябва да се натори.

Полезни съвети за отглеждане на цитруси у дома:

  • Важно условие е цитрусовият храст или дърво да бъдат редовно поливани. Поливането се прави само с хладка вода.
  • От значение е подхранването на цитрусовото растение, а най-добрата тор за тях е течната.
  • За свеж и сияен вид на листата на цитрусовия храст се използват нежни памучни тампони, напоени в бира.

Научете за растенията с положителна енергия, които смело може да добавите и в дома!

Вредители по цитрусови дръвчета:

Инсектициди се използват, когато цветето е нападнато от паяци, а това може да се установи след промяна в естествения цвят на листата и тяхното окапване. Цитрусовия плод трябва да се пръска редовно за преодоляване на проблема с паразитите.

Друг вредител по декоративното дръвче може да е кошенилът. Това представлява кафеникави образования по част от листата.

През зимата цитрусовото дръвче се разполага в най-хладната и светла стая, а това допринася цъфтежа му. За да сте сигурни, че цитрусът ви ще даде плодове опрашвайте цветчетата му, като ги потривате с мека четка (тампон).