Цената на високите постижения – Бърнаут

цената на високите постижения

Голямо постижение достигат медицина и наука през изминалите няколко години, когато експертите откриват и припознават симптомите на Бърнаут. Известен и като Синдром на прегряването. По този начин може да бъде поставена и точната диагноза и нарушението да бъде правилно лекувано.

Най-скорошни проучвания, направени в Холандия, Белгия и Германия сочат, че в 10-15% от населението в работоспособна възраст страда или е страдало от подобни оплаквания. Някои от тях са с проява на различен интензитет.

Кои хора са най-застрашени от Синдрома на прегряването/Бърнаут

Към групата на най-изложени на риск са хората с професии предлагащи и предоставящи услуги, изискващи емоционално и потенциално постигане на резултати.

Като цяло съвременните изследвания сочат, че най-застрашени от фактора на Бърнаут са хора, изложени в продължение на дълго време на стрес. Това се случва най-вече, с цел постигане на определени резултати. Често те са лишени за дълго време от почивка и нужното за организма възстановяване.

Кои качества у човек, допринасят за засилване риска от Бърнаут

Перфекционализъм, амбициозност, завишени чувства на отговорност са най-опасни за рисковите групи и професии.

Какво още за Синдрома на прегряването

В изминалите няколко години като катализатор на прегряването се очертават и някои биохимични фактори. Такива са нарушения в нервотрансмитерите, които понижават нивата на серотин в мозъка.

Състоянието на Бърнаут

То не бива да се бърка и с всички хора, защото почти всеки в наши дни е изложен на една или друга форма на стрес. Докато обаче може да планира задачите си, да функционира и да се възстановява, както и да се чувства добре, той не е засегнат от състоянието на Бърнаут.

Бърнаут създава и усещане за самота, пустота, безнадеждност, липса на мотивация.

Хора попаднали в подобна въртележка, често не виждат изход от създалата се ситуация. Когато стресът създава усещане за удавяне в порой от задължения, отговорности, рутина, то бърнаут е пресъхналата вътрешност. Когато обаче човек е обзет от хиперактивност, раздразнителност, свръхчувствителност, то това са явните симптоми на Синдрома на прегряването.

Специалистите съветват правилно да се тълкуват двете разминавания. Едното в състоянията, другото в усещанията, защото те са началото за правилна превенция.

Бърнаут не се развива за едно денонощие!

Той прогресира постепенно и за дълъг период от време, през който дава сигнали за нарушения. В началната фаза на Бърнаут сигналите са едва доловими, а с времето нарастват и излизат извън контрол.

Превенция срещу Бърнаут

Експертите по медицина и науки, дават някои съвети за справяне със Синдрома на прегряване.

Те се свеждат до следните:

Сутрешен ритуал за отпускане

Вместо скоростното „изстрелване“ от леглото, специалистите съветват да отделим 5 минути, в които да се настроим положително към деня, да се разтегнем, да медитираме, да прочетем нещо вдъхновяващо.

Здравословен начин на живот

Полезната и качествена храна, спорта и физическата активност ни помагат да се справяме с всяка житейска ситуация. Те не бива да бъдат изключвани от ежедневието, дори за ден.

Граници и предели

Една мъдра поговорка гласи: „казвайки НЕ, ние не отхвърляме нищо полезно, а само казваме ДА, на нещата, които искаме да правим“.

Изключване за ден от „мрежата“

Това включва откъсване от всички мобилни и компютърни устройства, без проверка на имейла, телефона, пощите и т.н.

Развиване на творческата страна

Творчеството в една или друга насока е начин за справяне с всяка ситуация на стрес. То е и противоположната страна на стреса и риска от прегряване. Намиране на приятни занимания, хоби и дейности далеч разминаващи се с традиционната работа спомагат за възстановяване на естествените процеси в мозъка и тялото.

Прочети още за Синдромът на прегряването….